• 02 Mart 2022
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Çavuşoğlu: “Rusya'ya yaptırımlara katılmadık, katılma eğilimimiz de yok”

Bu haberi dinleyin
02 Mart 2022 Çavuşoğlu: “Rusya'ya yaptırımlara katılmadık, katılma eğilimimiz de yok”

Çavuşoğlu: “Rusya'ya yaptırımlara katılmadık, katılma eğilimimiz de yok”Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilişkin "Biz genel anlamda bu tür yaptırımlara ilkesel olarak katılmadık. Bu yaptırımlara da katılma eğilimimiz yok" dedi.

Katıldığı canlı yayında Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya'ya uygulanan yaptırımlara ilkesel olarak katılmadığını ve katılma eğilimi de olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Biz genel anlamda bu tür yaptırımlara ilkesel olarak katılmadık. Bu yaptırımlara da katılma eğilimimiz yok" diye konuştu. Çavuşoğlu ayrıca, Rusya’nın Karadeniz filosuna kayıtlı olmayan bazı gemilerini Boğazlardan geçirme talebini geri çekmesini istediklerini, Moskova yönetiminin de bunu kabul ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

"İşin doğrusu gerginliğin sürekli arttığını görüyoruz. Sadece Ukrayna-Rusya arasında Rusya-NATO ve Rusya ABD arasında. Diyalog sürecinde NATO ile Rusya arasında diyaloğun devam etmesi konusunda. Sonuçta karşılıklı mektup değişimi oldu. Toplantılar oldu. Saldırıyla ilgili endişelerimiz artınca özellikle her iki ülke nezdinde de temaslarımız oldu. Bu saldırı başlamadan 1 gün önce sayın Cumhurbaşkanımız Putin'le görüşmüştü telefonla. İki lideri bir araya getirme düşüncesini iletmişti.

Sayın Putin de bunları dikkate alacağını sayın Cumhurbaşkanımıza söylemişti. Bazı bilgilere göre sadece Donbass bölgesine saldıracaktı. "Topyekün işgal edecek" diyenler de vardı. Genel kanaat Donbass bölgesine yönelik, saldırıdan iki gün önce iki bölgenin bağımsızlığını tanıyınca o bölgeye yönelik müdahale olacağı idi.