• 15 Şubat 2021 16:03
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Condor Lufthansa ile ipleri koparıyor. Sağlanan sübvansiyonlar için dava açıyor

Bu haberi dinleyin
15 Şubat 2021 Condor Lufthansa ile ipleri koparıyor. Sağlanan sübvansiyonlar için dava açıyor

 

Almanya’nın ikiCondor ile arasındaki bir süreden beri yaşanan gerginlik yükseliyor.

Condor, hükümetin'ya sayladığı dokuz milyar Avro desteğin haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle konuyu AB nezdinde yargıya götürüyor.

Condor hükümetin’ya sağladığı desteğin sübvansiyon olduğunu belirterek konuyla ilgili olarak Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'nın bir alt mahkemesi olan Avrupa Birliği Genel Mahkemesine, önceki incelemeden sonra dava açtı. 

Condor, sübvansiyon haksız rekabet diyor

Condor,’nın pazar gücünü kötüye kullanarak haksız rekabete neden olduğunu söylüyor.

Bu arada Condor’un Federal Kartel Ofisi’ne yaptığı başvurunun incelendiği belirtiliyor.

Öte yandan’ya sağlanan desteği haksız rekabet gerekçesi olarak gösteren Condor da ana şirketi Thomas Cook'un iflasından sonra Eylül 2019'da ilk aşamada 380 milyon, daha sonra Nisan 2020'de de Federal Hükümetten Hessen Eyaleti’nden 550 milyonluk kamusini almıştı. Şirketerıca 294 milyonuvirüse karşı şirketleri destek kapsamında 256 milyonu da borçlarını ödemesi için sağlanmıştı.

Logoları bile benzerdi

Lufthansa’ya sağlanan dokuz milyar Avroluk destek karşılığında kamu yönetimi şirketin yüzde 20’sine ortak olmuştu.

Karşı karşıya gelerek uzun yılardan beri yapılan işbirliğini bitirerek ipleri koparan ikiCondor ve benzer logoları paylaşacak kadar iç içeydi.

Condor'a da  kredi sağlanmıştı

Condor Aralık 1955'te Norddeutscher Lloyd (yüzde 27.75), Hamburg-Amerika-Linie (yüzde 27.75), Deutsche (yüzde 26) ve Deutsche Bundesbahn ( yüzde 18.5) tarafından kuruldu, Condor 1997’de 1997'de Thomas Cook bünyesine girmişti. Thomas Cook’un, Eylül 2019'da iflası ile zor durumda kaldı. Satışa çıkarılan şirket için birkaç talip çıktıysa da satış gerçekleşmedi