• 09 Ekim 2022 21:09
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Detur benzeri olaylara önlem olarak ‘İflas fonu’ kurulması isteniyor

Bu haberi dinleyin
09 Ekim 2022 Detur benzeri olaylara önlem olarak ‘İflas fonu’ kurulması isteniyor

 

Detur’un operasyonlarını durdurmasıyla alacaklı oteller yaşanabilecek benzer duruma önlem olarak bir fon kurulmasını öneriyor.

Detur’dan en çok alacağı olan Alanya bölgesindeki oteller bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıdan bu tür mağduriyetlerin önüne geçilmesi için devlet kontrolünde bir fon kurulması ve bu fonalerin turist başına 1 Avro ödemesiyle oluşturulacak bir fonun kurulması önerisi çıktı.

“Fonda devletin birağı da olmalı”

Gülşah Anak’ın Yeni Alanya gazetesindeki haberde fon önerisininlık ile de paylaşıldığı belirtilerek “Bu fonun oluşturulması güzel ama burada devletin birağının olması gerekir” dendiği aktarılıyor.

Alanya Tanıtma Vakfı (ALTAV) ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

“Turizmde zaman zaman bu tür olaylar yaşanıyor ne yazık ki. Özellikle son yıllarda turist sayılarını artırmaya çalıştığımız bir pazarda bu olayın gerçekleşmesi daha da üzücü. Tur operatörlerinin otellere sundukları uzun vadeli ödeme planları gözden geçirilmeli. Daha kısa vadelerle ödeme planı yapılsa kimse zarar görmemiş olur. Umarım tez zamanda sorun çözüme ulaşır, bu zincirleme mutsuzluk sona erer” diyor ve ekliyor: Fonun oluşturulması güzel ama burada devletin birağının olması gerekir.lığı tarafından bu torba yasalardan birisinin içerisinde kanun çıkması lazım. Bu fonun kullanımı da herkesin temsilcisinin bulunduğu TGA'ya verilmesi gerekiyor. Daha önemlisi de bu fona yatırılan paranın ödenecek vergi tutarından düşülebilmesi lazım. Her 2-3 senede bir batıyor. Batanler tekrarciliğe devam edebiliyor. Bunun da engellenmesi lazım" 

“Fikir iyi, ama uygulamada zorluklar var”

ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi veci Cengiz Topçu da öneri ile ilgili olarak şunları söylüyor: "Zaman zaman yaşanan bu tip üzücü olaylardan sonra gündeme gelen bir konu, bu konunun bir sigorta kapsamına alınması veya tüm paydaşların katılacağı bir fon oluşturulmalı. Ancak ticari bir faaliyet olduğu için uygulamada zorluklar var. Böyle bir çalışma yapılması ve fikir alışverişinde bulunulması yararlı olabilir. Ancak biraz sorunlu görünüyor" 

Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şahinoğlu’nun “Öneriler temsilcilerimiz vasıtasıyla devlet büyüklerimiz ile paylaşılıyor. Ancak çözüm için henüz net bir yol belirlenmiş değil. Bizler de bekliyoruz” dediği aktarılıyor.