• 15 Eylül 2021 23:22
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Devlet eliyle havayolu kurtarmaya itiraz var

Bu haberi dinleyin
15 Eylül 2021 Devlet eliyle havayolu kurtarmaya itiraz var

 

Pandemiden en ağır darbeyi alanşirketlerinin devlet eliyle kurtarılması tartışılıyor.

Bu tartışmada düşük maliyetli (ucuzcu)şirketi İrlandalı RyanAir, yaşama şansı olmayanşirketlerinin devlet eliyle kurtarılmasına itiraz ediyor.

AB’den iki farklı karar

RyanAir’nın devlet kanalından Condor ve havayollarına sağlanan yardımlara karşı çıkmış, daha sonra İspanyol Air Europa ve İtalyan Alitalia olayını da kurtulma şansı olmayan şirketlerin devlet eliyle kurtarılmasının haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle konuyu AB’ye taşımıştı.

Pandemiden önce de… 

AB’den konuyla ilgili iki farklı karar çıktı.

AB komisyonu İspanyol Air Europa’nın kurtarılması için devletin sağlayacağıye onay verirken İtalyan Alitalia için yapılacak işlemi reddetti.

Kurtulma şansları yok

Avrupa Adalet Komisyonu Air Europa’yı kurtarma operasyonunu yasalara uygun bulup devletinin yapacağı yardımı onayladığı halde şirketin kurtulma şansı olmadığını belirtiyor.

Buna gerekçe olarak da şirkete sağlanacak parasal desteğin 6 yıl içinde geri ödenmesi gerektiği, havacılığın genel durumu ve şirketin özel durumu dikkate alındığında bunun olanaksız olduğu savunuluyor.

Air Europa’ya kamu yönetimi eliyle Stratejik Şirketlerin Ödeme Gücünü Destekleme Fonu (SEPI) üzerinden Kasım 2020'de 475 milyon Avro sağlandığı buna rağmen şirket kurtulamadığına dikkat çekiliyor.

RyanAir CEO'su Eddie Wilson,’nın başkenti Madrid'de düzenlediği basın toplantısında, "işleri bozulduğunda bir şirkete yatırım yapmaya devam edilmesini anlamak zor" dedi. Wilson, söz konusu havayollarının pandemiden önce zaten kritik bir durumda olduğunu bu durumda devlet eliyle kurtarılmalarının haksız rekabete neden olacağı gibi gereksiz olduğunu söyledi.

AB, Alitalia için kurallarakırı dedi

İspanya’nın Air Europa’sının kurtarılmasına onay veren AB, İtalya’nın ulusalşirketi Alitalia’ya yapılan 900 milyon Euro kamu yardımı, kamu destek kurallarına uygun bulmadı. 

Avrupa Birliği Komisyonu'nun rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestegar, İtalya’nın bu nedenle Alitalia’dan bu parayı faiziyle geri alması gerektiğini söyledi.

Vestager, amacın Avrupa hava taşımacılığı sektörüne adil rekabet koşullarını geri getirmek olduğunu belirtti.

İtalya’nın defalarca kamu desteği sağladığı Alitalia, Mayıs 2017'de 600 milyon, birkaç sonra da 300 milyon Euro almıştı.

İtalya’nın bayrak taşıyıcışirketi 2008'den bu yana zarar ediyor.

Bu arada, devlete ait yenişirketi Italia Trasporto Aereo'nun (ITA) ilk uçuşlarının 15 Ekim'de yapılması planlanıyor. 

AB Komisyonu'na göre ITA, Alitalia'nın ekonomik halefi değil ve bu nedenle 900 milyon Euro’yu geri ödemek zorunda bulunmuyor.