• 23 Aralık 2023 11:57
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

DSÖ’den ciddi uyarı: Salgının yeni varyantı JN.1 hızla yayılıyor

Bu haberi dinleyin
23 Aralık 2023 DSÖ’den ciddi uyarı: Salgının yeni varyantı JN.1 hızla yayılıyor

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),virüsün bir alt varyantı olan JN.1'i, hızlı yayılma özelliği nedeniyle 'dikkate alınması gereken varyant' kategorisine aldı.

Salgın geri dönüyor

JN.1 varyantı, dünya genelinde nüfus yoğunluğu yüksek olan Hindistan, Çin ve ABD gibi ülkelerde tespit edildi. DSÖ yetkilileri, şu an için kamu sağlığı açısından riskin düşük olduğunu ve mevcut aşıların koruma sağlamaya devam ettiğini belirtiyor. Risk değerlendirmesinde, JN.1'in özellikle kış mevsimine giren ülkelerde diğer viral ve bakteriyel enfeksiyonlarla birliktevirüs vakalarının artmasına neden olabileceği ifade ediliyor.

Omicron, bir süredir dünya genelinde hakim varyant konumunda. DSÖ, JN.1 dahil, Omicron ile ilişkili birkaç 'dikkate alınması gereken varyantı' izliyor, ancak bunların hiçbiri şu anda endişe verici olarak değerlendirilmiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre, JN.1, ABD'de şu anda en hızlı yayılan varyant olup enfeksiyonların yüzde 15 ila 29'unu oluşturuyor.

DSÖ'nün enfeksiyonları ve ciddi hastalıkları önlemek için önerileri arasında; kalabalık ve kapalı alanlarda maske kullanımı, öksürme ve hapşırma sırasında ağzı kapama, ellerin düzenli olarak temizlenmesi, riskli kategorideyseniz güncel ve grip aşılarını yaptırma ve belirtileri varsa test yaptırma yer alıyor.