• 23 Temmuz 2022 22:56
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

DSÖ maymun çiçeği salgını için

Bu haberi dinleyin
23 Temmuz 2022 DSÖ maymun çiçeği salgını için

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’den iki önemli uyarı geldi. DSÖ’den yapılan açıklamada maymun çiçeği salgını için "küresel acil durum" ilan edildiği, aşırı sıcvaklatr nedeniyle yaşamını yitirenlerin 1.700’e ulaştığı bildirildi.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörlüğü, son haftalarda Avrupa'yı etkisi altına alan sıcak hava dalgasının sadece İber Yarımadasında (İspanya, Portekiz) 1.700'den fazla kişinin ölümüne yol açtığını belirterek iklim değişikliğiyle mücadele için ortak hareket edilmesi çağrısında bulundu.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) da son 2 haftada ve Portekiz'de, sıcak hava dalgalarına bağlı en az 1.700 can kaybının meydana geldiğini açıklamıştı.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, "Bu yıl, sadece ve Portekiz'de mevcut sıcak hava dalgasında 1.700'den fazla ölüme tanık olduk" dedi.

Aşırı sıcağa maruz kalmanın genellikle önceden var olan sağlık koşullarını daha da kötüleştirdiğine işaret eden DSÖ yetkilisi, 'yaşam yelpazesinin her iki ucundaki bireylerin, yani bebekler, çocuklar ve yaşlıların özellikle risk altında olduğunu' kaydetti.

Dr. Hans Kluge,  bu rakamın ulusal makamların mevcut raporlarına dayanan bir ön tahmin olduğunu belirterek sayının artmaya devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde daha da artacağını sözlerine ekledi. 

Maymun çiçeği salgını için 'küresel acil durum' ilan edildi

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği salgını için "küresel acil durum" ilan etti. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yaptığı toplantıda 70'den fazla ülkede görülen maymun çiçeği virüsünün küresel bir acil durum olarak nitelendirildiğini belirterek, virüsün daha fazla ülkede yayılabileceği konusunda uyardı. 

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 75 ülkede 16 binden fazla maymun çiçeği vakasının rapor edildiğini ve salgının bir sonucu olarak şimdiye kadar 5 can kaybının meydana geldiğini belirtti.