• 04 Aralık 2021 22:19
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Dünyanın en pahalı-ucuz şehirleri: İstanbul nerede

Bu haberi dinleyin
04 Aralık 2021 Dünyanın en pahalı-ucuz şehirleri: İstanbul nerede

İngiliz The Economist dergisi, 2021'de dünya çapında 173 şehirde yaşamanın maliyetine ilişkin araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Dergiye göre, şu anda dünyanın en pahalı şehri, son bir yılda beşinci sıradan ilk sıraya yükselen Tel Aviv'i. 

Listede ikinciliği Paris ve Singapur paylaştı. Moskova son bir yılda 106. sıradan 96. sıraya yükseldi.

İstanbul listenin 146. sırasında yer aldı. Türkiye'den listedeki tek şehir olan İstanbul geçen yıl 111. sıradaydı. 

The Economist’e göre hayatın en pahalı olduğu 10 şehir şöyle sıralanıyor: 

1. Tel Aviv 

2. Paris

2. Singapur

4. Zürih

5. Hong Kong

6. New York

7. Cenevre

8. Kopenhag

9. Los Angeles

10. Osaka

En ucuz şehirler ise şunlar: 

Şam 

Trablus

Taşkent 

Tunus 

Almatı 

Analistlere göre, bu yıl incelenen şehirlerdeki enflasyon oranı son beş yılın en yüksek seviyesine çıktı. Petrol fiyatlarındaki artışın akaryakıt fiyatını yüzde 21 oranında artırmasıyla fiyatlarda en büyük artış ulaşım sektöründe belirlendi. 

The Economist EIU tarafından yılda iki kez yapılan araştırmada analistler, 173 şehirde 200 mal ve hizmetin fiyatlarını karşılaştırdı. Tüm şehirler, 100 temel puana sahip New York ile karşılaştırıldı. 

Geçen yıl ilk üçe Zürih, Paris ve Hong Kong girmişti. Moskova ise 20 sıra gerileyerek 106. sıraya düşmüştü. 

Bu arada BBC'nin haberine göre, 2021'de enflasyon oranı,virüs pandemisinden önceki oranın ötesinde bir hızla, yerel para birimleri ile ortalama yaklaşık yüzde 3,5 arttı. Bu artış geçen yıl yüzde 1,9; 2019'da ise yüzde 2,8 olarak gerçekleşti. 

Ancak bu ortalama enflasyon verileri hesaplanırken hiperenflasyon ile sarsılan Venezuela'nın Caracas şehri ve Arjantin'in başkenti Buenos Aires gibi kentler dışarıda bırakıldı. 

Endekste en hızlı artış ulaşımda görülürken, bir litre benzinin fiyatının ise ortalama yüzde 21 arttığına dikkat çekildi. 

Öte yandan sıralamadaki en ucuz şehirlerin bazılarında ise fiyatlarnı kaldı ve hatta düştü. Rapora göre bu durum, şehirlerde yaşam maliyetleri arasındaki "kutuplaşmanın" bir göstergesi.

EIU'nun şehirleri yaşam maliyetlerine göre sıraladığı endeks için Ağustos ve Eylülları arasında 173 şehirde kayıtlara geçen 50 bin mal ve hizmet verisi incelendi.

EIU endeksinin başkanı Upasana Dutt, "Bu yılın endeksinde özellikle petrol fiyatlarındaki artışın ne kadar sert olduğunu ve bunun etkilerini açıkça görebiliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.