• 23 Aralık 2023 11:00
  • 0
  • 5 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Erciyes modeli diğer kayak ve kış turizmi merkezlerine de taşınabilir”

Bu haberi dinleyin
23 Aralık 2023 “Erciyes modeli diğer kayak ve kış turizmi merkezlerine de taşınabilir”

 

Türkiye’ninde sahip olduğu zengin potansiyelden; dağ, kayak ve kışi olanaklarının yeterince kullanılmadığı bu ürünü değerlendirilip uluslararası pazara çıkarılması konusunda Erciyes’te yakalanan başarının diğer bölgelere de taşınabileceği belirtiliyor.

Erciyes A.Ş eski Genel Müdürü, şimdi AKP Kayseri Milletvekili olan Murat Cıngı,Türkiye’nin diğer bölgelerindeki dağ-kışi potansbiyelinin değerlendirilmesinde Erciyes modelinin örnek alınabileceğini söyledi.

Cıngı, Kültür velığı 2024 bütçe görüşmeleri sırasında konuyla yaptığı konuşmada, Erciyesyatırımlar tamamlanıp hizmete girdikten 10 yıl sonra Kayseri’de yıllık 100 Milyon Dolarlık bir ekonomi oluşturduğunu, dolayısıyla yapılan kamu yatırımının kendisini defalarca amorti etttiğini söyledi.

Kayseri Milletvekili Murat Cıngı’nın konuşmasının tamamı şöyle:

Türkiye’de 1980’li yıllardan itibaren çok önemli bir gelişim göstermiş ve ülke ekonomisine hatırı sayılır bir katkı sağlayan başat sektörlerden birisi haline gelmiştir. 

Son 4 yıl içerisinde tüm dünyadai bitme noktasına getiren Covid19 Pandemisini, en büyük pazaramızda çıkan-Ukrayna savaşını, ve tarihin en büyük felaketlerinden birisi olan depremi yaşamış olmamıza rağmen Türkiyei 2023’ü yine rekorla kapatacak ve 52 Milyona yakın turiste ev sahipliği yaparak milli gelire yaklaşık 60 Milyar USD katkı sağlayacaktır. 

Bu en çetrefilli dönemde Türkiye’dei en iyi bilen isimlerden birisinin bu işinı olması ülkemiz için büyük bir talihtir. Bu başarıyı sağlayan Sn.Bakanımız Mehmet’a proaktif ve etkin yönetim anlayışından dolayı şükranlarımı sunuyorum.lığımızın tüm çalışanlarını katkılarından dolayı tebrik ediyor, bilhassa da sektöründeki bu başarı hikayesini yazan ve büyük riskler alarak yatırımlarına devam bütün aktörlerine teşekkür ediyorum.

Bu başarıyla beraber şunu da ifade etmemiz gerekir ki, cennet vatanımızda Antalya, Muğla, İzmir gibi illerimizde kıyı şeridine sıkışarak ‘deniz-güneş-kumsal’ temelinde büyümüş, özellikle de emsalsiz dağlarla kaplı coğrafyamızda kışi yeterli gelişim gösterememiş, bilhassa muhteşem dağlara sahip Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki dağlar ülkemizine kazandırılamamıştır.

Bu noktada gelirimizi artırmak vede mevsimselliği bertaraf etmek için dağ&kışi stratejik bir önem taşımaktadır. Memleketim Kayseri’de Çevre ve Şehircilikımız Sn.Mehmet Özhaseki’nin Başkanlığı döneminde Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Erciyes Master Planı kapsamında profesyonelce oluşturduğu Erciyes Kayak ve Kış Merkezi bunun çok iyi bir örneğini teşkil etmektedir. 

Bu plan kapsamında 18 adet gondol, teleferik, telesiyej gibi mekanik tesisler inşa edilmiş, toplamda 112 km uzunluğunda 41 adet pist oluşturulmuş, 154 adet makine marifetiyle suni kar üretilerek pistlerin açılması garanti altına alınmıştır. 

Otoban genişliğinde açılan dağ yollarıyla uluslararası Kayserindan 25 dakikada, şehir merkezinden 15 dakikada ulaşılabilen, konaklama, yeme içme ve eğitim mekanlarının planlandığı Alpler standardında birortaya çıkmıştır. 

Daha da önemlisi, bu bölgesinde sürdürülebilirliği sağlamak üzere ülkemizin en etkin Destinasyon Yönetim Şirketi olan Kayseri Erciyes A.Ş. kurulmuş ve bu şirket hem kayak merkezinin tek elden işletmesini hem de global pazarlara açılmasını sağlamıştır. 

Erciyes A.Ş. yaptığı tanıtım, reklam, PR çalışmaları ve yurtdışı fuar katılımları neticesinde yatırımlar hizmete girdikten birkaç yıl sonra yabancı turisti bölgeye çekmeye başlamış ve daha sonra da,, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden direkt charter seferleriyle yabancı turisti Kayseri’ye getirmeyi başarmıştır. Charterlar dışında, bugün Hindistan’dan’ye, Japonya’dan Latin Amerika’ya varıncaya kadar tüm dünyadan tarifeli seferle gelen binlerce yabancı da şehir ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. 

Erciyesyatırımlar tamamlanıp hizmete girdikten 10 yıl sonra Kayseri’de yıllık 100 Milyon Dolarlık bir ekonomi oluşturmuş, dolayısıyla yapılan kamu yatırımı kendisini defalarca amorti etmiştir. 

Ayrıca Erciyes’te yapılan Snowboard ve diğer branşlardaki Dünya Kupaları, Uluslararası Kayak Yarışları, Dağ Maratonları, Bisiklet Yarışları, Festivaller ve çok çeşitli sportif faaliyetler de, tüm dünyaya yapılan canlı televizyon yayınları, gazete haberleri, fenomen ve ziyaretçilerin sosyal medya paylaşımları kanalıyla dışsal faydalar olarak şehrin global ölçekte markalaşmasına ve bilinmesine çok büyük ivme kazandıran PR faaliyetleri olarak gün yüzüne çıkmıştır. 

Dağinin bir uzantısı olarak yine Büyükşehir Belediyemiz tarafından Erciyes’te yapılan yüksek irtifa sportif kamp merkezi futbol ve bisiklet başta olmak üzere bütün branşlardan bir çok takımı yaz kampları için Erciyes’e getirmiş; geçtiğimiz yaz yapılan sondaj neticesinde ulaşılan sıcak su Erciyes’inı zamanda bir termal merkezi haline getirecek önemli bir gelişme olmuştur. Buna paralel olarak şehirde Soğanlı Vadisi, Erdemli Vadisi, Kültepe Kaniş Tablet Müzesi, Asur Mahallesi, Alaaddin Keykubat’ın yazlık sarayı gibi eserleri de Büyükşehir Belediyemiz ve Valiliğimiz eliyle restore edilereke kazandırılmıştır. 

Kısaca Erciyes10 yıl gibi bir süre içinde sanayi ve ticaret şehri Kayseri’yi topyekün bir şehrine dönüştürmüş bulunmaktadır.

Sonuç olarak,lığımız kış ve daği için de bir stratejik marketing planı yapar ve Uludağ, Palandöken, Davraz, Ilgaz, Sarıkamış gibi muhteşem kayak merkezlerini uluslararası standartlara getirir ve yurt dışına açılmasında destek olursa ülkemiznı zamanda bir kışi destinasyonu olarak ön plana çıkacak ve dağlarımız hem ülke ekonomisine hem de bölgesel kalkınmaya çok önemli katkılar yapacaktır.