Fiyat artışını diğer yüzü: Gelen ziyaretçi artık alışveriş yapmıyor
Gelen yabancı ziyaretçi sayısı arttığı, aynı oranda olmasa da turizm geliri de arttığı halde enflasyon ve pahalılık nedeniyle turistler artık eskisi kadar alışveriş yapmıyor.
Turistlerin Türkiye’den alışverişlerinde yaşanan daralma eğilimi güçlenerek devam ediyor.
Öyle ki rüzgar tersine döndü. Daha önce yabancılar alışveriş için Türkiye’ye gelirken şimdi Türkler alışveriş için başka ülkelere gidiyor.
Türkiye’ye gelen yabancıların toplam harcaması içinde alışverişin payı yüzde 5,3’ten yüzde 3,8’e gerilerken yurt dışına çıkan Türklerin alışveriş harcaması yüzde 112 arttı.
Yabancı turistin alışveriş iştahı kesildi
Yüksek enflasyon ve pahalılık nedeniyle yabancı ziyaretçilerin Türkiye’den alışverişlerinde yaşanan daralma eğilimi güçlenerek devam ediyor.
Ocak-Haziran döneminde Türkiye’ye alışveriş için geldiklerini beyan eden yabancı sayısı yüzde 8 gerilerken, toplam kartlı alışveriş harcamasından aldıkları pay da yüzde 5,3’ten yüzde 3,8’e geriledi.
Yener Karadeniz’in Ekonomi Gazetesi’ndeki haberine göre son dönemde yüksek enflasyon oranları nedeni ile Türkiye’nin yurtdışından daha pahalı hale gelmesi, yerlinin yanı sıra yabancı turistin de alışveriş iştahının kesilmesine yol açtı.
Kredi kartı harcaması düştü
Bu yılın ilk yarısında her ne kadar Türkiye’ye gelen turist sayısı ve toplam turizm geliri artsa da, bunun perakende sektörüne etkisi aynı oranda gerçekleşmedi ve aksi yönde hareket etti.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre bu yılın ilk yarısında yerli ve yabancı kredi kartlarının alışveriş için yurtiçi kullanımı yüzde 109 artış ile 6 trilyon 248 milyar TL’ye çıkarken aynı dönem içinde yabancı kredi kartları ile yapılan harcamaların toplam harcama içinden aldığı pay, 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 5,3’ten yüzde 3,8’e geriledi.
Bu dönemde yerli ve yabancı kredi kartları ile yapılan alışverişin tutarı yüzde 121 artışla 5 trilyon 745 milyar TL’ye çıkarken, yabancı kredi kartları ile yapılan alışverişin tutarı ise yalnızca yüzde 61 artışla 136 milyar TL’den 220 milyar TL’ye çıktı.
Bir başka değişle yabancı kredi kartı ile ilk yarıda yapılan alışveriş tutarında yaşanan artış oranı toplamda yaşanan artış oranının yarısında kaldı.
Alışverişe gelenler azaldı
Rakamlar turizm istatistiklerine de yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ilk yarı turizm verilerine göre de geliş nedeni ile olarak alışverişi beyan eden yabancı turistlerin sayısı, bu yıl ilk yarıda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düşüşle 1 milyon 736 bine geriledi.
Söz konusu rakam ile alışveriş için gelen turistlerin toplam turist sayısı içindeki payı da bir önceki çeyreğe göre 9,6’dan 5,4’e düştü.
Yine toplam turizm geliri, ikinci çeyrekte yüzde 11,8 artarken turistlerin perakende harcaması olarak nitelendirilebilecek yeme-içme, ayakkabı-giyim eşyası ve hediyelik eşya harcaması da toplam artış oranının altında kaldı ve yüzde 9,4 artışla 7,5 milyar dolardan 8,2 milyar dolara çıktı. Bu dönemde yabancı turistler yeme içme harcaması 4,7 milyar dolar, giyecek ve ayakkabı harcaması 2,6 milyar dolar ve hediyelik eşya harcaması da 904 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Gurbetçi de ayağını kesti
Sadece yabancı turist değil, salgın sonrası alışveriş için Türkiye’yi tercih eden gurbetçiler de yüksek fiyatlar nedeni ile Türkiye’den ayağını kesti. TÜİK verilerine göre 2022’de 70 bin 849, 2023’ün ilk yarısında ise 136 bin 499 gurbetçi vatandaş alışveriş için Türkiye’ye gelirken, söz konusu rakam bu yılın aynı döneminde 63 bine kadar geriledi.
Yerlinin yurtdışında alışverişi harcaması arttı
180 milyar TL’yi aştı Yine BKM verilerine göre yerlilerin yurtdışı harcamasında da önemli oranda artış yaşandı. Söz konusu verilere göre yerli kredi kartları ile yurtdışında yapılan alışverişin tutarı yüzde 112 artışla 180 milyar TL’yi aşarken, yine toplam harcama içinden aldığı pay da yüzde 3,2 olarak gerçekleşti.