• 01 Mart 2024 23:54
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

FTI’ya mahkemeden kötü haber: RTK olayında ciddi suiistimal var

Bu haberi dinleyin
01 Mart 2024 FTI’ya mahkemeden kötü haber: RTK olayında ciddi suiistimal var

Almanya seyahat endüstrisi pazarının üçüncü büyük grubu FTI, kendisi ile ilgili son dönemde peş peşe yayılan söylentilere yanıt vermeye çalışırken kötü bir haber geldi.

Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden 3000’in üzerinde seyahatsini bünyesinde bulunduran satış organizasyonu RTK’nın elinde olan tur operatörleri verilerini FTI’ya sızdırdığına ilişkin skandal dava sonuçlandı. Mahkeme, RTK'nın FTI’ya veri aktarımında "ciddi suistimal" yaptığına karar verdi.

RTK’nın FTI’a veri sızdırdığına ilişkin skandalın temmuz 2023’te patlak vermesi üzerine şirket ortaklarından Schauinsland Reisen, olayı yargıya taşımıştı. Frankfurt Bölge Mahkemesi, hukuk firması CMS Hasche Sigle tarafından hazırlanan bilirkişi raporunu inceledikten sonra FTI'ya veri aktarımında RTK'nın "ciddi suistimal" yaptığına karar verdi.

Mahkemenin bu yönde karar verdiği ancak kararın açıklanmadığını ilişkin söylentiler üzerine FVW|TravelTalk, basın yasasında yer alan bilgi edinme hakkı kapsamında Frankfurt Bölge Mahkemesi'ne başvurdu.Bunun üzerine mahkemenin verdiği karar açıklandı.

Sekiz yıl boyunca

20 sayfalık mahkeme kararında; RTK'nın sekiz yıllık bir süre boyunca binlerce veriyi FTI'ya aktarmasına hangi saiklerin yol açtığı, bunun hangi niyetle yapıldığı ve kimin sorumlu olduğuna ilişkinrıntılı bilgilere yer veriliyor.

Mahkeme kararında, verilerin açıklanmasından ortak hissedar olarak Schauinsland ile olan güven ilişkisi "o kadar ağır hasar gördü ki, şirketin ortaklığının devamı artık mümkün değildi” deniyor.

Veriler raporlanarak günlük aktarılıyordu

Kararda RTK'nın FTI'ya veri aktarma skandalının otel,, tur operatörü ve QTA raporlamasını içerdiği, otel başına satış, rezervasyon ve müşteri sayılarının tur operatörü ve destinasyona göre bölünerek verilerin haftalık olarak ve bazı durumlarda günlük olarak iletildiği, tur operatörü, ciro rakamlarının ve gelişmelerin yanı sıra tur operatörü başına pazar paylarının açıklandığı ve bazı durumlarda FTI lehine vergilendirilebilir ve vergilendirilemez pazar paylarının bir sunumu ile raporlandığı belirtiliyor. 

Veriler kullanıldı

Karara göre, verilerin ifşa edilmesi "kişisel veriler izinsiz işlendiği için veri koruma yasasınakırıydı". Bunun müşteri verisi olduğu tespit edilmese de, mahkeme bunun "seyahatsi sahiplerinin kişisel verileri" olduğunu kabul ediyor.

Kararda, veriler RTK tarafından QTA amaçları ve diğer QTA üyelerinin ve bağlı seyahatlerinin çıkarları doğrultusunda değerlendirmeler yapmak için kullanılmıştır” deniliyor.

RTK'nın FTI ile karşılıklı bağımlılığı 

Kararın bir bölümünde şöyle deniyor: “FTI'nin verilerin yaklaşık sekiz yıllık bir süre boyunca kısa aralıklarla elde edilmesi için bastırması ve bu bağlamda üst yönetim tarafından satışları yeniden yönlendirme amacının belirlenmesi" ile de desteklendi. Verilerin açıklanması içinrı bir ücret alınmadığını varsayarsak, RTK'nın grubun FTI ile karşılıklı bağımlılığı nedeniyle bu şekilde hareket ettiği açıktır.

Bir proje çalışması

Veri aktarımları, FTI ve RTK arasındaki bir proje çalışmasının parçası olarak gerçekleşti. (...) Birleşik grup yapısının bir parçası olarak, Ağustos 2015'te FTI ve RTK arasında, iki grup şirketi arasındaki işbirliğini yoğunlaştırmayı ve sinerjilerden yararlanmayı amaçlayan ortak hissedarın teşvikiyle bir proje kuruldu. (...) Değerlendirmeler her zaman FTI çalışanlarının açık talebi üzerine hazırlandı ve FTI'a iletildi."