• 27 Eylül 2022 11:41
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Google'ın, Dünya Turizm Günü Doodle’ı ilk Türk kadın arkeolog Jale İnan

Bu haberi dinleyin
27 Eylül 2022 Google'ın, Dünya Turizm Günü Doodle’ı ilk Türk kadın arkeolog Jale İnan

Google’ın özel günlerde logosunu bir kişi ya da olaya ile simgeleyen uygulamasına bugün, ilk Türk kadın arkeolog Dr. Jale İnan'ı koydu.

Google’ın 27 Eylül Dünya Günü’nde, Doodle yaptığı Prof. Dr. Jale İnan, Boston'da yer alan Güzel Sanatlar Müzesi'ndeki Yorgun Herkül heykelinin kayıp yarısını bulması ile ve heykelin Türkiye'ye iadesini sağlamıştı.

Google, özel günlerde logosunu bir kişi ya da olay ile simgeleyen uygulamasında bugün, ilk Türk kadın arkeolog Prof. Dr. Jale İnan'ı andı.

Google’ın 27 Eylül Dünya Günü’nde, Doodle simge yaptığı Prof. Dr. Jale İnan, Boston'da yer alan Güzel Sanatlar Müzesi'ndeki Yorgun Herkül heykelinin kayıp yarısını bulmuş ve heykelin Türkiye'ye iadesini sağlamıştı.

Savaşa rağmen 

İnan 1914 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin müdürü olan babası Aziz Ogan Türkiye'nin ilk arkeologlarından biriydi ve İnan’ın Antik Dünya’ya olan ilgisine ilham verdi.

İnan, 1930'lu yıllarda Berlin ve Münih üniversitelerinde arkeoloji okumak için burs kazandı. Ancak ne yazık ki, İkinci Dünya Savaşı, İnan’ın'ya varmasından kısa bir süre sonra başladı. Etrafındaki savaşa rağmen, derslerine olan ilgisini asla kaybetmeyen İnan savaş süresince’da kaldı ve “Roma Sikkelerinde Kurban Merasiminin Sanat Tarihi Açısından İncelenmesi” adlı tezini 1943 yılında bir sığınakta bitirdi.

Antik Anadolu kenti Perge’de çalıştı 

Doktorasını tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü ve İstanbul Üniversitesi Eskiçağ Tarihi ve Nümizmatik Kürsüsü'nde asistan olarak göreve başladı. Bu süre zarfında, Perge Antik Kenti kazısına başladı ve daha sonra kazı başkanlığını üstlendi. 

Perge’de özellikle tiyatroyu ortaya çıkardı ve antik kenti kapsamlı biçimde restore etti.

Apollon Tapınağı restorasyonuna öncülük etti

Başarılı kadınlara Jale İnan ödülü

Nizamettin Şen’in Antalya Tanıtma Vakfı (ATAV) başkanlığı döneminde oluşturulan Antalya Kadın Müzesi her yıl, başarılı kadınlara Prof. Dr. Jale İnan adına ödül veriyor.

Doodle Nedir?

Google, tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak, ünlü sanatçıları, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak amacıyla Google logosunda yapılan eğlenceli, şaşırtıcı biçimde değiştirerek günün anlamını taşıyan özel bir tasarımı o özel günün anısı olarak yayınlayıp kullanıyor.