• 12 Mayıs 2026
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Heybeliada Sanatoryumu Tekrar Diyanet'e Tahsis Ediliyor

Bu haberi dinleyin
12 Mayıs 2026 Heybeliada Sanatoryumu Tekrar Diyanet'e Tahsis Ediliyor

Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olarak bilinen Heybeliada Sanatoryumu yeniden Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis ediliyor. Daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen tahsis süreci yeniden başlatılırken, Adalar Belediyesi ile meslek örgütleri karara karşı yeniden dava açmaya hazırlanıyor.

1924 yılında verem hastalarının tedavisi amacıyla kurulan sanatoryum, 2005 yılında kapatılmış ve uzun süredir atıl durumda bulunuyordu. Sanatoryum arazisi ilk olarak 2018 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmiş, ancak sağlık ve meslek örgütlerinin açtığı dava sonucunda İstanbul İdare Mahkemesi tahsis kararını 2022 yılında iptal etmişti.

Koruma Kurulu’ndan olumlu görüş çıktı

Adalar Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 6 Mayıs tarihli toplantısında sanatoryum arazisinin Diyanet’e tahsisi yönünde olumlu görüş çıktı. Belediye temsilcisi toplantıda karşı oy kullansa da karar oy çokluğuyla kabul edildi.

Yılmaz, “Devir süreci başlamış durumda. Yakında devredilir” açıklamasında bulundu.

Çamlimanı bölgesinde yer alan sanatoryum arazisi, 1. derece doğal sit alanı ve aynı zamanda 2. derece korunması gereken kültür varlığı statüsünde bulunuyor.

“Kuran eğitimi ve gençlik faaliyetleri” için kullanılacak

2018’deki ilk tahsis kararında alanın kullanım amacı; “din görevlilerine mesleki bilgi verilmesi, geliştirilmesi, Kuran eğitimi ve gençlik faaliyetlerinin karşılanması” olarak açıklanmıştı.

Pandemi döneminde kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı, ihtiyaç halinde alanın yeniden pandemi hastanesi olarak kullanılabilmesi için iade edilebileceğini duyurmuştu. Ancak bu yönde bir sağlık projesi hayata geçirilmedi.

Adalar Belediyesi: Sağlık turizmi için kullanılmalı

Adalar Belediyesi, ilçedeki imar planlarının henüz kesinleşmediğine dikkat çekerek tahsis işleminin şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu savunuyor. Belediye, sanatoryumun sağlık turizmi veya olası salgın durumlarında sağlık hizmetleri amacıyla yeniden değerlendirilmesini istiyor.

İstanbul Tabip Odası: Sağlık amaçlı bir kullanım talebi

İstanbul Tabip Odası Başkanı Talat Kırış da tahsise karşı olduklarını belirterek, “Bu alan yıllarca sağlık kuruluşu olarak hizmet verdi. Yeniden sağlıkla ilgili bir amaçla kullanılması daha doğru olur” dedi.

Meslek örgütleri ve belediyenin, tahsis kararına karşı yeniden yargı yoluna başvurması bekleniyor.

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz