• 06 Kasım 2021 21:40
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

‘İklimin acil durumu Kovid’ten daha büyük bir tehdit’

Bu haberi dinleyin
06 Kasım 2021 ‘İklimin acil durumu Kovid’ten daha büyük bir tehdit’

Birleşmiş Milletler (BM)'nin İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlediği 31 Ekim’de başlayan ve 12 Kasım'a kadar ’ Dünya İklim Zirvesi (COP26)’da iklim değişikliğinin etkilediği bütün alan ve konular ile olduğu gibi ile  ilgili olarak da değerlendirmeler yapılıyor. 31 Ekim’de başlayan ve 12 Kasım'a kadar31 Ekim’de başlayan ve 12 Kasım'a kadar

İklim-turizm ilişkisi geçen hafta WTM Londra Fuarı’nda, WTTC ve çeşitli ülkelarının katıldığı toplantıda da ele alındı.

Glasgow zirvesi ve WTM Londra Fuarı’ndaki toplantılarda yapılan konuşmalarda bu toplantıların her alanda olduğu gibide de sürdürülebilirlik konusundaki savunuculuğun güçlendirilmesineşans verdiğine işaret edilerek kamu yatırımlarının tüm dünyadae yarar sağlayacağı belirtildi.

Dünya Örgütü Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili konuyla ilgili sert bir uyarıda bulunarak ‘İklimimizin acil durumu Kovid’ten daha büyük bir tehdittir’ dedi.

UNWTO Bildirisi

Kısa adı olan Birleşmiş Milletler  Dünya Örgütü (UNWTO) 'Turizmde İklim Eylemi için Glasgow Deklarasyonu' yayınladı.

Bildiri için "Bu, sektörünü 2030 yılına kadar emisyonları yarıya indirme ve en geç 2050 yılına kadar Net Sıfır'a ulaşma hedefimiz olan Sıfıra Yarış kampanyamızla uyumlu hale getiren çok önemli bir adımdır" deniyor.

BM İklim Değişikliği Konferansı COP26'da yayınlanan bildiriyein en büyük işletmelerinden bazıları, emisyonları 2030'a kadar yarıya indirme ve en geç 2050'ye kadar Net Sıfır'a ulaşma taahhüdü için hükümetlere ve destinasyonlara katıldı.

Glasgow Deklarasyonu,de iklim eylemi için küresel olarak tutarlı bir plana duyulan acil ihtiyacı kabul ediyor.

İmza sahipleri, finansmanı ölçmeyi, karbondan arındırmayı, yeniden üretmeyi ve kilidini açmayı taahhüt ediyor. 

Ek olarak, her imza sahibi, imzasından sonra 12 içinde somut bir iklim eylem planı veya güncellenmiş plan sunmayı taahhüt ediyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, “Birçok özel işletme iklim eylemini ilerletme yolunda öncülük ederken,in iklim eylemini anlamlı bir şekilde hızlandırmasını sağlamak için sektör çapında daha iddialı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirterek “Glasgow Deklarasyonu, iyi niyetler ile anlamlı iklim eylemi arasındaki boşluğu kapatmaya yardımcı olacak bir araçtır” dedi.

Bu arada bildiride dile getirilen sorunların çözümü ve önlemlerin alınması noktasında sektör firmalarının sağlayacağı katkının sınırlı olacağı belirtiliyor

Buna gerekçe olarak dadeki 40 milyon işletmenin yüzde 80'inin küçük ve orta ölçekli şirketler olduğuna dikkat çekilerek bu durumdaki şirketlerin araştırma /geliştirme için bütçesi olmadığına işaret ediliyor.