• 13 Aralık 2021 02:46
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İmamoğlu: 20-25 milyon turist, kişibaşına 1500 dolar geliri olan İstanbul arzu ediyorum

Bu haberi dinleyin
13 Aralık 2021 İmamoğlu: 20-25 milyon turist, kişibaşına 1500 dolar geliri olan İstanbul arzu ediyorum

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul'un yakın bir zamanda, artan değerleriyle, 20-25 milyonu aşan turistin geldiği, kişi başı Bin 500 Dolarlar'ın üstünde döviz bıraktığı bir kent olmasını arzu ediyorum. Bir an önce de gerçekleşmesi için kendimi mesul kabul ediyorum" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 18 yazı ve 12 söyleşiden oluşan 520 sayfalık 'Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri” kitabının tanıtımında yaptığı konuşmada “İnsanları burada konaklattırmak, ağırlamak ve de onları bu güzel mutfakla tanıştırmak istiyorum. İstanbul'un yakın bir zamanda, artan değerleriyle, 20-25 milyonu aşan turistin geldiği, kişi başı Bin 500 Dolarlar'ın üstünde döviz bıraktığı bir kent olmayı arzu ediyorum. Bir an önce de gerçekleşmesi için kendimi mesul kabul ediyorum' dedi.

İmamoğlu, İstanbul’u 'dünyanın en kıymetli sofrası' sözleriyle tanımladı. Gastronomi ve gastronomiinin dünyanın her yerinde yükselişte olduğunu vurgulayan İmamoğlu'nun şunları söyledi:

“Burası dünyanın en kıymetli sofrası gibi. Ve bu sofrada kimler yok ki? Türkler, Rumlar, Yahudiler, Ermeniler, Süryaniler, Balkanlar'dan gelen yine farklı kökendeki insanlar. Örneğin; benim doğduğum şehir gibi Karadenizliler, doğu, güneydoğudan gelen Diyarbakırlılar, Bitlisliler, Urfalılar ya da Egelilernı şekilde muazzam bir sofra.

Türkiye’nin bu derin mutfağının, bu zengin tarihinin İstanbul açısından şu anda hak ettiği değerde olmadığını görüyorum. Ekonomik olarak, belki değerinin 10’da biri olduğunu düşünüyorum. 

Bu noktada ben gastronominin,in, hizmet sektörünün, özenle titiz bir şekilde hazırlanan o sunum kültürünün Türkiye'yi çok büyük ekonomik kazanımlara da çıkaracağını biliyorum. Bu sadece ekonomik bir kazançla değil,nı zamanda İstanbul'un bu derin kültürü, toplumsal yaşamının o derin izleri, uluslararası barışın, uluslararası ilişkinin, uluslararası ve evrensel düşüncenin de bir merkezi olmasını sağlar. O buluşma anlarının, o kutsallığı, o geçmişe dair ağırlığı, o güzelliği aslında dünyada nerede olmamız gerektiğini bize gösterir. Bu bizim kimliğimizdirnı zamanda. 

İBB Yayınları’ndan çıkan 250 sayfalık 'Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri' kitabı, Antik Yunan ve Bizans’tan Osmanlı saray mutfağına, şehrin geleneksel yemeklerinden sonradan eklenen lezzetlere uzanan yazı ve söyleşileriyle hem İstanbul’un mutfak tarihini ele alıyor hem de bu şehrin kucaklayarak benimsediği farklı coğrafyaların mutfaklarını, alanlarının uzmanlarından aktarıyor. Toplam 18 yazı ve 12 söyleşiden oluşan eser, özel çekilmiş fotoğrafları ve arşivden derlenen zengin görselleriyle de dikkat çekiyor. (ANKA)