• 15 Haziran 2026
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“İran Savaşı Sistemdeki Bir Açığı Ortaya Çıkardı: Bunu Şimdi Düzeltmeliyiz”

Bu haberi dinleyin
15 Haziran 2026 “İran Savaşı Sistemdeki Bir Açığı Ortaya Çıkardı: Bunu Şimdi Düzeltmeliyiz”

Birleşik Krallık Advantage Travel Partnership CEO’su Julia Lo Bue-Said, küresel turizm sektöründe jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte mevcut sistemin önemli bir zafiyet ortaya koyduğunu ve acilen daha net bir çerçeveye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Lo Bue-Said, özellikle Orta Doğu’daki gerilimlerin ardından yolcuların farklı kaynaklardan çelişkili mesajlar aldığını, bunun da hem tüketiciler hem de seyahat organizatörleri açısından ciddi bir belirsizlik yarattığını belirtti.

“Sistem çelişkili mesajlar üretiyor”

Lo Bue-Said’e göre sorun, güvenlik ilkesinin tartışılması değil; aksine tüm tarafların güvenliği öncelik olarak kabul etmesi. Ancak mevcut durumda yolcuların üç farklı mesajla karşılaştığına dikkat çekti:

  • Resmî makamlar belirli destinasyonlara “seyahat etmeyin” uyarısı yapıyor
  • Havayolları operasyonların güvenli şekilde sürdüğünü belirtiyor
  • Yolcular ise çoğu zaman sorunsuz deneyimler yaşadıklarını bildiriyor

Bu farklı bakış açıları, özellikle tüketicilerde kafa karışıklığına yol açıyor.

Sigorta ve sorumluluk tartışması büyüyor

Lo Bue-Said, özellikle İngiltere Dışişleri Bakanlığı (FCDO) seyahat uyarılarının sigorta kapsamı ve rezervasyon kararları üzerinde doğrudan etkili olduğunu vurguladı. Bu durumun, tur operatörleri ve seyahat acenteleri üzerinde ciddi finansal ve operasyonel yük oluşturduğunu ifade etti.

AB Paket Seyahat Direktifi (PTR) çerçevesinde organizatörlerin, risk değerlendirmesi yapma ve kriz anlarında yolculara destek sağlama yükümlülüğü bulunduğunu hatırlatan Lo Bue-Said, bazı şirketlerin bu nedenle rezervasyon almaktan çekindiğini, bazılarının ise almaya devam ettiğini belirtti.

“Transit ile destinasyon aynı şekilde değerlendirilmiyor olmalı”

Lo Bue-Said, mevcut sistemde en kritik sorunun “bir ülkeye seyahat etmek” ile “o ülke üzerinden transit geçmek” arasındaki ayrımın yeterince net yapılmaması olduğunu savundu.

Dubai, Abu Dabi ve Doha gibi büyük aktarma merkezlerinin operasyonlarını sürdürmesine rağmen, bazı resmi uyarıların bu farkı yeterince gözetmediğini ifade etti.

“Daha net bir risk çerçevesine ihtiyaç var”

Sektörün geleceğine ilişkin değerlendirmesinde Lo Bue-Said, artan jeopolitik belirsizliklerin kalıcı bir unsur haline geldiğini ve bu nedenle daha detaylı bir risk yönetim çerçevesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Havayolları, sigorta şirketleri, tur operatörleri ve hükümetlerin aynı hedefi paylaştığını vurgulayan Lo Bue-Said, bu hedefin “tüketiciyi korumak” olduğunu ancak bunun ancak daha tutarlı ve net bir düzenleme sistemiyle mümkün olabileceğini ifade etti.

Kaynak: ttg

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz