• 18 Kasım 2021 07:41
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İşbirliği protokolü imzalandı: 'Vize, turizme engel olmasın'

Bu haberi dinleyin
18 Kasım 2021 İşbirliği protokolü imzalandı: 'Vize, turizme engel olmasın'

Yunanistanı Vasilis Kikilyas'ın da katıldığı Türk-Yunan 9. Forumu'nda konuşan Kültür veı Mehmet, vize rejiminine engel olmaması gerektiğini söyledi. 

Bakan, şöyle konuştu: "2011 yılına kadar düzenli' olarak gerçekleştirdiğimiz forumları ve karma komite toplantıları neticesinde, 2012 yılından itibaren sezonu boyunca Midilli, Sisam, Sakız, îstanköy, Rodos, Meis ve Simi adalarındaki limanlarda vize verilmesi uygulamasına başlanması neticesinde ülkemizden'a giden turist sayısında büyük bir artış yaşanmış, 2015 yıl sonu itibariyle'ı ziyaret eden Türk turist sayısı tarihi bir rekorla 1 milyonu aşmıştır." 

Feribot seferleri 

Bakan şöyle devam etti: "Vize rejiminin iş birliğinin önünde bir engel oluşturmasını el birliği ile engellemeliyiz. Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması gündemimizin öncelikli maddeleri arasındadır. Bu gerçekleşene kadar sezonu boyunca adalardaki limanlarda vize verilmesi uygulamasına devam edilmesinden ve benzer bir uygulamanın Türk turistlerin Kuzey seyahatleri bağlamında da değerlendirilmesinden memnuniyet duyacağız."'ın 1 Ekim 2021 itibarıyla özel gezi tekneleri ile Kuşadası ve İstanbul çıkışlı yolcu gemilerinin Kavala ile bazı Yunan adalarına geçişine izin vermeye başladığını aktaran, "Ancak iki ülke arasındaki turist trafiğinin çok önemli bir parçasını oluşturan feribot seferlerine en kısa sürede başlanması turist trafiğimizi olumlu yönde artıracaktır. Bu hem Türk işletmeciler hem de Yunan işletmecileri çok olumlu yönde etkileyecektir. Feribot seferlerinin tekrar başlatılabilmesi için bu toplantı vesilesiyle hızlı bir diyalog mekanizması oluşturmayı istiyoruz" dedi. 

İzmir-Selanik arasıı Vasilis Kikilyas da mümkün olduğu kadar bürokrasiyi azaltmak istediklerini aktardı.in iki ülkeye iş birliği ve yakınlaşma imkanı verdiğini belirten Kikilyas, "Bizim hedefimiz deniz yolu ile bağlanacak şehirlerin sayısını artırılması. İzmir'in Selanik ile deniz yoluyla birleşmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından iki ülkeları "Türk - Yunan 9. Forumu Ortak İşbirliği Protokolü"nü imzaladı.