• 09 Mayıs 2024 08:23
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İspanya’da ‘Turist istemiyoruz’ eylemleri kitleselleşti, sorun için kim ne diyor

Bu haberi dinleyin
09 Mayıs 2024 İspanya’da ‘Turist istemiyoruz’ eylemleri kitleselleşti, sorun için kim ne diyor

İspanya’nın çeşitli bölgelerinde özellikle'nda kitlesel hale gelen aşırı ziyaretçi trafiğine yönelik protesto eylemleri devam ederken büyüyen sorunun bölgelerde halk arasında ve sektörde farlı biçimlerde değerlendiriliyor.

Protestolara  gerekçe gösterilen nedenleri haklı bulanlar, soruna kapsamlı bir plan ile çözüm getirilmesi gerektiğini savunanlar yanında sorunun Airbnb ve benzeri sistemlerden kaynaklandığını söyleyenler de var.

Bu kapsamda akademisyenler ve sektörün değişik kesimlerinden kişi ve kuruluşlar soruna çözüm arıyor.

Geçen haftalarda düzenlenen mitinge 50 bin kişinin katıldığı sakinleri konut sıkıntısı ve çevreye verilen zarardan turistleri sorumlu tutuyor. Aşırı ziyaretçi trafiğinin trafik sıkışıklığına, fiyat artışlarına ve su kıtlığına neden olduğunu söylüyor.

TUI: Sorun Airbnb sisteminden

Almanya’da yayınlanan Fvw/Talk dergisinde konuyla ilgili bir değerlendirme yer aldı.

Değerlendirme kapsamında görüşü alınan TUI CEO’su Sebastian Ebel, insanları sokağa döken nedenin Airbnb gibi platformlardan kaynaklandığını, eylemlere neden olan sorunların paket tur organizasyonu ile gelenlerden kaynaklanmadığını söylüyor.

Schauinsland'dan Martin Bensing Calvalhal da aşırı ziyaretçi trafiğinin bölge sakinlerinin yaşam alanını daralttığını ve ev kiralarını artırdığını belirterek, "Aşırı trafik turist altyapısında memnuniyetsizliğe ve dengesizliklere yol açıyor."

Paket turlar ile de çok günah işlendi

Turizmde Yenilik ve Sürdürülebilirlik Merkezi'nin yönetim kurulu üyesi, daha önce uzun süre TUI yöneticiliği yapan Günter Ihlau da, tartışmanın tek suçlusu olarak çevrimiçi sağlayıcıların görülmemesi konusunda uyarıyor. "Bu çok kolay" diyor. “Paket tur da sorun yaratıyor.” Örnek olarak'nın ana kara kıyısındaki yatak konsantrasyonunu gösteriyor. "50'li ve 60'lı yıllarda kâr elde etmek için pek çok günah işlendi."

Ihlau şunları söylüyor: "çok sayıda turisti müşteri dostu bir şekilde kontrol etmek için modern teknolojiyi kullanarak yapılacak bir ana plana ihtiyaç var. Bu, ziyaretçi akışının dengeli bir şekilde olmasına yol açacak. Ekonomik çıkarların korunması ve yerel halkın korunması bir denge eylemidir. Tüm uçuş izinlerini veripnı zamanda çok sayıda turistin geldiğinden şikayet etmek olmaz. kesinlikle ama çok daha kontrollü; otel ve yiyecek-içecek endüstrisindeki çoğu çalışan bunu böyle görüyor."

Airbnb: Eleştiriler haksız

Protestolara neden olan sorunların kaynağı olarak gösterilen Airbnb yetkilileri ve genelindeki yetkililerle çalışarak "yerel halkı merkeze koyan uygun yerel kurallar oluşturacağının" söylüyor.

Airbnb Grubu kendisinin haksız yere eleştirildiğini söylüyor. "Kanarya Adaları'ndaki tüm misafirlerin yalnızca yüzde dördü Airbnb konaklama birimlerinde kalıyor; buna karşılık otellerde kalan tüm misafirlerin yüzde 82'si." Bu açıklamayla platform, AB İstatistik Ofisi'nin verilerine dayanıyor. Airbnb aracılığıyla yapılan geziler de sıklıkla sıcak noktaların dışında gerçekleşiyor ve konuklar ada genelinde daha eşit bir şekilde dağılıyor. Airbnb yetkilileri, "Gelirler, evlerini başkalarıyla paylaşan yerel halka doğrudan yarar sağlıyor ve çoğu zaman mali açıdan geçimlerini sağlamalarına yardımcı oluyor" diyor.

Otellerdeki yatak sayısı azaldı evlerde arttı

Tenerife Ofisi (Turismo de Tenerife)'ndaki otel ve apartmanlardaki yatak sayısının 2019'dan 2023'e kadar olan dönemde otel yatak sayısı düşerken tatil evlerinin sayısının arttığını açıkladı. Tenerife Ofisi'ne göre otellerdeki yatak arzı 2023'te 2019'a göre yüzde 5.1 alarak 6.763 yatağa gerilemişken tatil evlerindeki yatak sayısı 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 23 artarak 15.074 yatak kapasitesine ulaştı.