• 25 Mayıs 2026
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İspanya Exceltur: “En Büyük Tehlike Rehavet; Turizm Uzun Vadeli Bir Ülke Planına İhtiyaç Duyuyor”

Bu haberi dinleyin
25 Mayıs 2026 İspanya Exceltur: “En Büyük Tehlike Rehavet; Turizm Uzun Vadeli Bir Ülke Planına İhtiyaç Duyuyor”

Turizm sektörünün çatı kuruluşlarından Exceltur’un yeni başkanı, turizmde en büyük riskin “rehavet” olduğunu belirterek, sektörün sürdürülebilir büyümesi için uzun vadeli bir “ülke planı” gerektiğini vurguladı. Yeni dönemde hedefinin Exceltur’u turizm endüstrisinde “referans kurum” olarak konumlandırmak olduğunu ifade eden başkan, bunun sıkı analizler ve çözüm üretme kapasitesiyle mümkün olacağını söyledi.

Juan Ortí liderliğinde yeni dönem

Mart ayından bu yana Exceltur’un başkanlığını yürüten Juan Ortí, görevi yedi yıl boyunca sürdüren Gabriel Escarrer’dan devraldı. Ortí, Exceltur’un turizm sektöründe stratejik bir düşünce ve analiz platformu olarak konumunu güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Ortí, “amaçlarının sadece turist sayısını artırmak değil, turizmi daha yüksek değer üreten bir yapıya dönüştürmek” olduğunu ifade etti.

“Rehavet en büyük risk”

Sektörde son yıllarda yaşanan rekor gelir ve turist sayısına rağmen rehavete kapılmanın büyük bir hata olacağını vurgulayan Ortí, turizmin “İspanya ekonomisinin lokomotifi” olduğunu söyledi.

“Bu nedenle planlama, yönetim ve uzun vadeli strateji şart. Sadece kısa vadeli tepkilerle değil, geleceği düşünerek hareket etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Turizmde dört ana dönüşüm alanı

Ortí, sektörün karşı karşıya olduğu temel başlıkları şöyle sıraladı:

  • Turist yoğunluğunun yönetimi ve bölgesel planlama
  • Ulaşım ve bağlantı altyapısının yeniden ele alınması
  • Turizmin istihdam kalitesinin ve itibarının güçlendirilmesi
  • Yapay zekâ ve dijitalleşmenin sektöre entegrasyonu

Ortí ayrıca, turizm sektörünün düşük geçicilik oranları ve artan ücretlerle “kaliteli istihdam yaratan bir alan” olduğunu vurguladı.

Talep var ama temkin hakim

Ortadoğu’daki jeopolitik gerilimlerin etkilerine de değinen Ortí, kısa vadede İspanya’nın “güvenli destinasyon” algısı nedeniyle pozitif ayrışabileceğini ancak çatışmanın uzaması halinde maliyet artışı ve enflasyon baskılarının olumsuz etkiler yaratabileceğini söyledi.

Turizmde iletişim ve marka vurgusu

Turizme yönelik algının önemine dikkat çeken Ortí, “Turizm que suma” (Turizm katkı sağlar) kampanyasıyla sektörün topluma daha iyi anlatılması gerektiğini belirtti.

Ayrıca İspanya’nın özellikle ABD gibi yüksek değerli pazarlarla ilişkilerinde marka imajının korunmasının kritik olduğunu ifade etti.

“İspanya’nın küresel marka algısını korumak sadece turizm için değil, yatırım ve ekonomik güven açısından da önemlidir” dedi.

AB’de turizm liderliği çağrısı

İspanya’nın Avrupa’da turizm alanında liderlik rolü üstlenmesi gerektiğini belirten Ortí, sektörün GSYH içindeki yüksek payına dikkat çekti. İspanya’da turizmin GSYH içindeki payının %14’e yaklaştığını, bunun Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu hatırlattı.

Düzenleme, vergi ve planlama yaklaşımı

Sektöre yönelik vergi ve kısıtlamalar konusunda ise Ortí, “yasaklar ve vergiler yerine düzenleme, planlama ve yönetim” yaklaşımını savunduklarını söyledi.

WTTC’nin Madrid kararı “olumlu sinyal”

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin (WTTC) merkezini Londra’dan Madrid’e taşımasını değerlendiren Ortí, bu adımı İspanya’nın küresel turizmdeki konumuna güçlü bir destek olarak yorumladı.

“Exceltur evrim geçiriyor”

Yeni dönemde Exceltur’un yapısının köklü bir değişim değil, “evrim süreci” yaşayacağını belirten Ortí, kurumun farklı sektörlerden (havayolu, otelcilik, teknoloji, finans ve sigorta gibi) geniş bir temsil yapısına sahip olduğunu ve bu çeşitliliğin güç oluşturduğunu ifade etti.

Kaynak: Hosteltur

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz