• 23 Eylül 2021 07:53
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İstanbul’daki otelciler de kredi borçlarının ötelenmesini istiyor

Bu haberi dinleyin
23 Eylül 2021 İstanbul’daki otelciler de kredi borçlarının ötelenmesini istiyor

 

İngiltere Türkiye’yi ‘Kırmızı Liste’den çıkardı, ve pazarında artış devam ediyor bir iki pazarda hareketlilik var. Bu yılın 2021 yılı yaz sezonu bu yönüyle kısmen iyi geçti. Ama bunlar güncel konular. Sektörün temele ilişkin ve bu dönemde daha da büyüyen sorunları büyüyor. 

Bunların başında işletmelerin katlanarak büyüyen borçları geliyor.

Kıyı bölgelerindeki otellerden sonra İstanbul’daki oteller de borçlarının ötelenmesini istedi.

Öncelikli talebimiz

İstanbul’daki otelcilerin oluşturduğu Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, düzenlediği basın toplantısında, borç nedeniyle bankalara geçen 2-3, el değiştiren de 10-12 otel bulunduğunu söyledi.

Eresin, bankalar tarafından yüksek riskli görüldüğü için otellere yeni açılmadığını belirterek, otelcilerin yüksek borcu olduğunu, ilerleyen günlerde Türkiye Bankalar Birliği ile bir araya gelmeyi planladıklarını söyledi. 

Borç artıyor, nakit atışı düzelmedi

Önümüzdeki günlerde bankalarla yapacakları toplantıda öncelikli taleplerinin vadesi gelen ödemelerinin ötelenmesi olacağını söyleyen TÜROB Başkanı Müberra Eresin, otellerin yüksek borcu olduğunu nakit akışının hâlâ düzelmediği belirtti.

Bankalar Birliği ile toplantı

Pandemi etkisiyle hâlâ çok sayıda otelin kapalı olduğu konaklama sektöründe açık otellerin ortalama doluluk oranı yüzde 44 seviyesinde seyrettiğini belirten Eresin “Bankalar tarafından yüksek riskli görüldüğü için otellere yeni açılmıyor. Bankalarla yapacağımız toplantıda öncelikli talebimiz vadesi gelen ödemelerinin ötelenmesi ve sektöre özel yeni bir KGF açılması olacak” dedi.

“Bankalar Birliği ile sektörü arasında finansal bir çerçeve anlaşması yapılması şart. Buna öncülük etmesi için Kültür veımızdan ricacı olduk” diyen TÜROB Başkanı Müberra Eresin, şehir otellerinin tatil bölgelerindeki otellere göre çok daha zor durumda olduğunu belirterek, sadece İstanbul'da pandemi nedeniyle hâlâ açılmamış otellerin oranının yüzde 20 olduğunu söyledi. 

Takiptekiler 4.5 milyar TL

Eresin, BDDK verilerine göre, temmuz sonu itibarıyla otellerin toplam borcunun 114.5 milyar lira, takiptekiler ise 4.5 milyar lira seviyesinde olduğuna belirterek “Bankalare yeni vermek istemiyor. bulunsa bile faiz oranları çok yüksek Talebimiz en azından önümüzdeki bir yıl için konaklama tesislerinin sabit giderlerini karşılayabilecek kadar düşük faizli yeni KGF açılması” dedi.