• 11 Mart 2024 07:32
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

ITB Berlin’de iyimser beklentiler güçlendi

Bu haberi dinleyin
11 Mart 2024 ITB Berlin’de iyimser beklentiler güçlendi

Bu yılın yaz sezonuna ilişkin bir süreden beri seslendirilen iyimserliki geçen hafta gerçekleşen ITB Berlin’de de dile getirildi. İyimser beklenti; FUR‘un Reiseanalyse, GfK raporu, Tur Travel Data + Analytics, Tats Travel Agency Mirrorve Midoco Travel Index’in sektöre ilişkin veri derleyen kurum ve kuruluşlar ile tur operatörlerinin erken rezervasyon verilerine dayandırıldı.

Kendi alanında en büyük olan Berlin ITB Fuarı. 55. kez  5-7 Mart’ta yapıldı. Fuara Türkiye Kültür velığı ile Geliştirmeve Tanıtma Ajansı (TGA) organizasyonuyla 700 metrekarelik alanda katıldı. Her yıl bir ana tema ile gerçekleştirilen ITB Berlin’in bu yılki sloganı "Seyahat vede Dönüşüme Birlikte Öncülük Edin" idi.

Ekonomi Gazetesi’nin Seyahat Endüstrisi sayfasındaki haberde fuara, bu yıl 165 ülkeden 5.500'den fazla firmanın katıldığı belirtilerek şöyle deniyor:

”Küresel salgından (Pandemi) önce üç günü profesyoneller iki günü de tüketicilere açık olarak gerçekleştirilen ITB Berlin’de tüketiciler günü kaldırılarak yalnız profesyonellerin katıldığı B2B olarak ve beş günden üç güne düşürülerek düzenlendi.

Fuar kapsamında 17 farklı alanda düzenlenen panel ve oturumlara aralarında; Booking, Google, Microsoft ve Airbnb gibi uluslararası şirketlerin de olduğu 400'ün üzerinde konuşmacı, 2024'te geçiş sürecindeki seyahat endüstrisi için yeni stratejileri tartıştı.

Panellerdeki konuşmalar ve hazırlanan raporlarda 2024  yılı beklentileri değerlendirilirken daha önce değişik kurum ve kuruluşları ifade ettiği iyimser beklentiler bir kez daha ifade edildi.

Tur operatörleri ve panellere katılanların ifade ettiği iyimser beklenti aralarında Merkezi’da olan Tatil ve Seyahat Araştırmaları Derneği'nin (FUR) hazırladığı ‘Reiseanalyse, araştırma kuruluşu GfK, Tur Travel Data + Analytics, Tats Travel Agency Mirrorve Midoco Travel Index gibi sektöre ilişkin veri derleyen kurum ve kuruluşlar ile tur operatörlerinin erken rezervasyon verilerine dayandırıldı.

FUR’un ‘Reiseanalyse’indebu yıl güçlü seyahat talebi beklendiği belirtiliyor.

Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig de yaptıkları araştırmada bu yılın yaz sezonu için satışların, Corona öncesi 2019 yılına göre yüzde on üzerinde olduğunu söyledi.

Bu arada ITB için hazırlanan rapor ve tur operatörlerinin yaptıkları açıklamalarda rezervasyonlarda Türkiye’nin’nın önüne geçerek ilk sırada olduğu belirtiliyor.

Benzer değerlendirme’de de dile getiriliyor.

Post Office Travel Money'nin Tatil Para Endeksi’ne göre Sterlin’in,’den tatil için gidilen 25 ülkede en çok değer kazandığı ülke yüzde 72 ile Türkiye TL’si olmasının da sağladığı avantaja Türkiye ilginin ilk sırada olduğu belirtiliyor.

DRV: Türkiye'dan daha popüler

Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, ITB Berlin Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada "Sektör iyimser" dedi. 

Fiebig,'nın en popüler paket tatil destinasyonları listesinde, bu yıl geleneksel liderliğini Türkiye'ye bıraktığını belirterek “Türkiye bir seyahat destinasyonu olarak uzun süredir düşük fiyatların yanı sıra iyi kaliteyi de temsil ediyor” dedi.

Tatilciler seyahat bütçesini kısmıyor

Avrupa genelinde ekonomi alanında yaşanan sıkıntı ve yüksek enflasyona rağmen tatilciler seyahat harcamalarında bir kısıtlamaya gitmiyor.

Merkezi’da olan Tatil ve Seyahat Araştırmaları Derneği'nin (FUR) hazırladığı ‘Reiseanalyse’te bu yıl FUR güçlü seyahat talebi beklendiği belirtiliyor.

FUR araştırması kapsamında düzenlenen ankete katılanlar yurt dışına yapacakları seyahat harcamalarında bir kısıtlamaya gitmeyeceklerini söylüyor. 

İngiltere’de de Barclays yayınladığı son tüketici harcama raporunda yabancı tatillerin isteğe bağlı satın almalar için büyük bir öncelik olmaya devam ettiğini ve seyahatlerinin daha fazla harcamanın yolda olduğunu gördüklerini, araştırma kapsamında gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 73'ünün 2024'te tatile çıkacaklarını söylediği belirtiliyor.