• 09 Mart 2024 08:01
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Konaklamada çalışanların yarısından fazlası kadın

Bu haberi dinleyin
09 Mart 2024 Konaklamada çalışanların yarısından fazlası kadın

Kadınlar en çok seyahat endüstrisinin konaklama  kesiminde çalışıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Örgütü (UNWTO) ve Dünya Seyahat ve Konseyi (WTTC) , Uluslararası Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladıkları raporlarda çalışan kadınların sektörlere göre dağılımında seyahat endüstrisinin ilk sırada yer aldığı belirtiliyor.

UNWTO’dan yapılan açıklamada dünyadadeki tüm işlerin yarısının kadınlar tarafından yapılmasına rağmen çoğunluğun düşük vasıflı, düşük ücretli ve kayıt dışı istihdam türleriyle ilgili olduğunu işaret edildi.

Açıklamada kadınların kariyer ilerlemesi için daha az fırsatı olduğu, iş kurma konusunda daha fazla engel bulunduğu, eğitim ve öğretime sınırlı erişebildiği belirtiliyor. Açıklamadarıca 2023 yılı verilerine göre dünyadaki şirketlerin yüzde 1'inden azının cinsiyetler arası ücret farkını daraltmak için çaba sarf ettiğine dikkat çekiliyor.

Açıklamada’nun bu soruna çözüm bulmak amacıyla bu yıl dünyanın farklı yerlerinde “Kadınlara Yatırım: İlerlemeyi Hızlandırın” temasıyla çağrı yaptığı belirtiliyor.

Dünya Seyahat ve Konseyi (WTTC) raporunda da dünya genelindede çalışan kadın sayısının 2010'da 38,6 milyon iken yüzde 24 artarak 47,8 milyona yükseldiğine işaret ediliyor.

Rapora göre seyahat endüstrisinde çalışan kadınların kesimlere göre dağılımında konaklama ilk sırada yer alıyor. WTTC raporundaki verilere göre sektörün konaklama kesiminde çalışanların yarısından fazlası (Yüzde 52) kadın. 

WTTC Başkanı ve CEO'su Julia Simpson, kadınların sektördeki olumlu etkisine dikkat çekerek “Seyahat endüstrisinde kadınlar hayati bir rol oynuyor. Sektörümüzün dünyadaki en büyük kadın işverenlerinden biri olmasından gurur duyuyoruz. Kadınları sektörün merkezine koymak, sektör için sürdürülebilir bir geleceğin güvence altına alınması açısından kritik önem taşıyacak” dedi.