• 18 Ocak 2024 22:44
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Küresel ısınma tatilin yer ve tarihlerini değiştirecek. Tercihler Akdeniz’den Karadeniz’e kayacak

Bu haberi dinleyin
18 Ocak 2024 Küresel ısınma tatilin yer ve tarihlerini değiştirecek. Tercihler Akdeniz’den Karadeniz’e kayacak

Devam eden Davos Zirvesi’nde yapay zekanın yanında konuşulan konulardan biri de küresel ısınma. Konu ekonominin yanında birçok alana yapacağı etki tartışılırken Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi araştırmacıları, iklim değişikliğinin 2026-2050 yılları arasında küresel ısınmanıni nasıl etkileyeceği üzerine yaptığı çalışma yayınlandı.

Hazırlık yapılmalı

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "iklim krizi yakın vadede yazini kuzey kıyılarımıza kaymaya zorlayacak. Buna göre hazırlık yapmalıyız" diyor.

Melike Çalkap’ın Hürriyet Gazetesi’ndeki haberinde uzmanlar Akdeniz sıcaklarının insan sağlığını tehdit edecek dereceye ulaşacağına dikkat çekerek "İklim krizi yazini kuzey kıyılarımıza kaydıracak" diyor. 

Araştırmayı yapan Boğaziçi Üniversitesi ildim Politikaları Araştırma Merkezi araştırmacılarından Dr. Nazan An yapılan çalışma ile ilgili olarak şunları söylüyor:

Karadeniz’in özel iklimi 

"Yaptığımız çalışmada Karadeniz kıyılarım alternatif destinasyonu olması bakımından ele aldık. Karadeniz Bölgesinde yaz ve kış mevsimleri birbirinden farklılık gösteriyor ve kendine özel bir iklimi var. Bu bölgeye bakma sebebimiz, artık popüler olan kıyı bölgelerimizde iklim değişikliğine bağlı olarak ziyaretçi konforunun azalmaya başlaması. 

Araştırmamız 2026-2050 yılları için gerçekleştirildi Burada da birtakım parametreleri inceledik. Bunlardan biri termal konfordu. Normal sıcaklıkla birlikte zemin etkisini, günlük yağış miktarını, kilometre cinsinden rüzgâr hızım ve bulut ölçüsünü dikkate aldık. Farklı hesaplamalar yaptık. Dolayısıyla bu hesaplamaları yaparken insan konforunun tehlikeli, kabul edilemez, kabul edilebilir, en ideal ya da mükemmel boyutta olup olmadığına baktık. Bunları hesapladıktan sonra vardığımız sonuç Türkiye'nin Karadeniz kıyılarının yaz sezonunda ziyaretçiler için gerekli konfor seviyesine sahip olabileceğiydi."

Sıcaklıklar yaşamı tehdit ediyor

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Araştırmacısı Dr. Mustafa Tufan Turp da "Sıcaklıklar artık sağlığımızı etkileyecek seviyeye geldi. Mesela yazın İstanbul'da geceleri bile 20 derecenin üstündeki sıcaklıklarla karşılaşıyoruz. Akdeniz bölgesindeki sıcaklık dalgalarının ise artık hayatı tahdit ediyor! diyor.