• 27 Nisan 2024 09:50
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Lokanta ve kafelerde KDV artırıldı

Bu haberi dinleyin
27 Nisan 2024 Lokanta ve kafelerde KDV artırıldı

 

Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı ise yüzde 20'ye çıkarıldı. 

Hazine ve Maliyelığı'nın KDV Genel Uygulama Tebliği'nde yer alan ibarelerde değişiklik yapılmasına dair tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; Hazine ve Maliyelığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı; lokanta, kafe gibi yiyecek ve içecek satışı yapılan işletmelerde uygulanan KDV oranlarında artışa gitti. Yapılacak değişikliğe göre; Hazine ve Maliyelığı'nın 26 Nisan 2014 Tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde yer alan, 'yüzde 8' ibareleri 'yüzde 10', 'yüzde 18' ibareleri ise 'yüzde 20' olarak düzenlenecek.

1 Mayıs’ta yürürlüğe giriyor

Düzenlemeyle birlikte; kafe, lokanta, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları ve dışarıdan temin edilen ürünler için KDV oranı yüzde 10 olarak hesaplanacak.nı zamanda, internet üzerinden, telefonla ya da gel- al gibi yöntemlerle yapılan satışlarda danı KDV oranı uygulanacak.

Ayrıca; yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin, iş yeri ruhsatı olmadan müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi alanlarda hizmet sunmaları durumunda, bu alanlarda gerçekleştirdikleri satışlar da ilgili kapsamda değerlendirilecek.

Tebliğin, 1 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceği ve hükümlerinin Hazine ve Maliyelığı'nca yürütüleceği Resmi Gazete'de belirtildi.