• 21 Eylül 2021 01:52
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Lufthansa 2.1 milyarlık devlet yardımını ödemek için sermaye artırımına gidecek

Bu haberi dinleyin
21 Eylül 2021 Lufthansa 2.1 milyarlık devlet yardımını ödemek için sermaye artırımına gidecek

Almanya’nın bayrak taşıyıcıLufthansa, devletin şirkete yardım olarak sağladığıden vadesi gelen 2.1 milyar Avro'luk bölümü karşılamak için sermaye artırımına gidecek.

Lufthansa Grubu'ndan yapılan açıklamada göre, şirketin sermayesini 2,14 milyar Avro artırmak için 597,7 milyon yeni hisse ihracını gerçekleştireceği bildirildi.

Yatırımcılar, 22 Eylül ile 5 Ekim arasında şirketin yüzde 100 oranında bedelli sermaye artırımına katılabilecek. Sermaye artırımına katılacak yatırımcılar her bir hissesi için 3,58 avro ödeyecek. 17 Eylül Cuma kapanış itibariyle hisse fiyatının (8,21 avro) yüzde 0,56 altında bulunuyor.

Planlanan sermaye artırımında BlackRock adlı bir fonun 300 milyon Avroluk hisse almayı taahhüt ettiği öğrenildi.

9 milyar Avro  aktarılmıştı

Lufthansa, Kovid-19 salgını nedeniyle iflas etme noktasına gelmişti. Alman hükümeti, Haziran 2020’de 9 milyar Avroluk kurtarma paketi sağlayarak şirketi iflastan kurtarmıştı.

Lufthansa, sermaye artırımından gelecek parayı kurtarma paketinin bir kısmını geri ödemek için kullanacak.

Şirket, daha önce Kovid-19 salgınının hava ulaşımı sektöründe oluşturduğu talep daralması nedeniyle yeniden yapılanmaya giderek, 22 binden fazla çalışanını işten çıkaracağını açıklamıştı.

Lufthansa’ya devlet talimatıyla Alman Ekonomik İstikrar Fonu'ndan (WSF) ve diğer kaynaklardan toplam 9 milyar Avro kaynak aktarılmıştı.

Devlet denetiminden çıkmak istiyor

Devlet bu yardımı yaparken’nın yönetiminde şirket ile ilgili yapılacak işlemlerde söz sahibi olmuştu.

Lufthansayi geri ödeyerek başka bir şirket ile birleşme ya da satılmaya varan girişimlerde bulunabilmek için devlet müdahalesi dışına olmak istiyor.

Devletten kaynak almış şirketler başka bir şirket ile birleşemiyor.

Lufthansa’nın CEO’su Carsten Spohr, krizinden önce bile sektöründe birleşmelerin olacağını söylediklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Korona pandemisi ve ilgili seyahat kısıtlamaları nedeniyle, dünyanın dört bir yanındaki havayolları geçen yıl işlerinin çoğunu kaybetti. Birçoğu milyarlarca dolarlık devlet yardımı sayesinde iflastan kurtuldu. Biz de busürecinde adeta duraklatma düğmesine bastık. 

Bu eylemi devlet müdahalesi olmadan tekrar hareket edebilmek için yapacağız. Devlete olan borcumuzu ödediğimizde oyun sahasına geri döneceğiz. Çünkü Avrupa'da çok fazla havayolumuz var” dedi.