Marmara Turizmine Müsilaj Tehdidi Yine Gündemde

Marmara Denizi'ne kıyısı olan turizm merkezlerinde yeniden müsilaj endişesi yaşanıyor.
2021 yılının Mayıs-Temmuz ayları arasında tüm yüzeyi kaplayan ve turizmi olumsuz etkileyen müsilaj, yeniden gündemde. Bugünlerde Marmara'da balıkçıların sezonu erken kapatmasına neden olan deniz içindeki müsilaj tabakalarının, havaların ve deniz suyunun ısınmasıyla birlikte yüzeye çıkması ve 2021 yılında görüldüğü üzere tüm yüzeyi kaplamasından korkuluyor.
Nitekim daha şimdiden, Marmara denizinin farklı yörelerinde deniz yüzeyinde müsilaj tabakaları görülmeye başladı.
Bilindiği üzere müsilaj organik bir oluşum. Kirlilik sonucu deniz suyundaki azot ve fosfor oranının normalin üzerine çıkması sonucu çoğalan ve esasen bir fitoplankton türü mikroorganizmalar, deniz suyunun ısınması ve diğer faktörlerin birleşmesi sonucu kitlesel ölümlerle deniz yüzeyine çıkıyor, 2021 yılında görüldüğü üzere tüm yüzeyi ve kilometrelerce karelik alanı tamamen kaplayan gri ve yapışkan bir tabaka oluşturuyor. Su sıcaklığının 24-25 dereceleri bulmasının ardından da bu kez çökelip deniz tabanını kaplıyor. Bu ölüm süreci sudaki oksijeni de tükettiğinden, denizel yaşamı da tehlikeye sokuyor.
Marmara denizi üzerinde çalışan uzmanlar, 2024 yılı kasım ayından itibaren de yeniden gündemimize gelecek tehlikeye işaret ediyorlar ve önlem alınmasını istiyorlardı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Ocak sonunda yaptığı paylaşımda, yüzeyden itibaren 30 metre derinliğe kadar Marmara Denizi'ni kaplayan müsilajın bir taraftan dibe çökerek pinalar ve süngerler gibi canlılarla birlikte deniz çayırlarını etkilerken bir taraftan da yüzeye çıkmaya başladığını bildirmişti. Mustafa Sarı en son, Yalova ve İstanbul Adaları çevresindeki dalışlarda da yüzeyden 20-30 metre derinliğe kadar olan alanda yoğun müsilaj tabakalarına rastlandığını duyurmuş, görüntüleri de paylaşmıştı.
Fotoğraf, 2021 yılında Erdek sahillerinden çekilmiştir.
Lütfen Bekleyin.