• 26 Mayıs 2022 08:56
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Marmaris’teki tesettürlü devremülk projesi için bilirkişi raporu çıktı: “Ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat meydana gelmiştir”

Bu haberi dinleyin
26 Mayıs 2022 Marmaris’teki tesettürlü devremülk projesi için bilirkişi raporu çıktı: “Ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat meydana gelmiştir”

Marmaris Kızılbük’te yapımı devam eden Sinpaş’ın otel-tesettürlü devremülk projesi yeniden gündemde.

Muğla Valiliği, büyük tahribat yaratan inşaat için 13 Ağustos 2021’de "ÇED gerekli değildir" kararını vermişti. Marmaris Kent Konseyi ise bölümü, Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’nde bu kararın iptali için dava açmıştı.

Dava kapsamında hazırlanan 53 sayfalık bilirkişi raporu çıktı. Raporda, tesisin Milli Park’ı, kıyıyı, ormanı ve endemik türleri tahrip ettiği ve raporda yasalarakırılık oluşturan birçok konuya dikkat çekiliyor.

Bilirkişi raporunun bir bölümünde şöyle deniyor:

“Dava konusu parselin bulunduğu alan doğal ve ekolojik değeri yüksek alanlardır. Plan kapsamında kalan alanlarda, arazi kullanımı ve yapılaşmanın plan, fen, sanat, sağlık ve çevre şartlarına uygun olarak oluşmasının sağlanması, afet etkilerinin azaltılması; doğal, tarihi, kültürel çevrenin ve ekosistemlerin korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi gereklidir. Bu alanları tehdit edici yönde ve tahribata açacak yapılaşma kararları getirilmemelidir ve koruma-kullanma dengesi gözetilmesi gereklidir. Her türlü yapılaşma koşullarında çevreyi kirletmeyecek önlemler alınmalıdır. Parsele ilişkin yapılaşma özellikleri ile çevresindeki alanın doğal özelliklerinin planlama aşamasında dikkate alınması ve koruma kararlarına dönüştürülmesi zorunludur. Ancak keşif sırasında çekilen fotoğraflardan da görüleceği üzere doğa ve ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat meydana gelmiştir. Çevreyi kirletmeyecek önlemler alınmamıştır.”