• 07 Ekim 2022 21:52
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Michelin yıldızı alanlar 11 Ekim’de açıklanacak

Bu haberi dinleyin
07 Ekim 2022 Michelin yıldızı alanlar 11 Ekim’de açıklanacak

üks restoranlara yıldız veren Michelin İstanbul’u  38. Destinasyon olarak listesine aldıktan sonra yıldız almak için başvuranları değerlendirdi. Değerlendirme sonucu Michelin yıldızı verilen restoranlar 11 Ekim’de açıklanacak.

Michelin nasıl doğdu

Michelin Rehberi ilk yayınlandığında konusu yemek değildi.

Fransa’daki Clermont-Ferrand’da, Andre ve Edouard Michelin kardeşler kendi adlarını taşıyan lastik şirketlerini kurduklarında sürücüleri seyahat etmeye teşvik ederek lastik alımlarını artırmak için bir rehber hazırladılar. Rehberin ilk baskısı 1900 yılında çıktı, 35 bin basıldı.

İçeriğinde sürücülerin seyahatleri sırasında lastiği nasıl değiştireceğinden konaklama seçeneklerine kadar pek çok bilgiye yer verildi. Rehberde yemek yenebilecek mekanlar konusunda tavsiyeler de yapıldı.

1920 yılı Michelin Rehberi için dönüm noktası oldu. Rehber o güne kadar ücretsiz dağıtılıyordu. Andre Michelin’in bir lastikçiyi ziyaretiyle bu durum değişti. Lastikçinin dükkandaki tezgahını desteklemek için rehberin kopyalarını kullanıldığını gören Andre Michelin, “İnsan yalnızca parasını ödediği şeye gerçekten saygı duyar” düşüncesine kapıldı. Böylece rehberin ücretli olmasına karar verdi. O günden sonra rehber ücretli olarak yayınlanmaya başladı.

Bu arada rehberin içeriğinde çok değişiklik yapıldı. Örneğin restoranlar kategorilerine görerılarak verilmeye başlandı.  

Rehbere nasıl giriliyor

Michelin Rehberi’ne girmeye hak kazanan restoranlar, kimliği gizli tutulan müfettişler tarafından belirleniyor. Müfettişler, kimsenin haberi olmadan tıpkı bir müşteri gibi restoranlara ziyarette buluyor.

Michelin’in üst düzey yöneticileri bile bu müfettişlerin kimliği hakkında bilgi sahibi değil.

Müfettişler bağımsız olarak şehrin en iyi restoranlarını 5 kritere göre değerlendiriyor. Bunlar ürünlerin kalitesi, pişirme tekniklerine hakimiyet, lezzetlerin uyumu, şefin mutfağındaki karakteri ile menü ve müfettişlerin ziyareti arasındaki tutarlılık olarak sıralanıyor.

Michelin yıldızları ne anlama geliyor?

İlk defa restoranları ödüllendirme kararı 1926’da oldu. Önceleri sadece tek yıldız veriliyordu. Beş yıl sonra yeni bir düzenlemeye gidilerek sıfır, bir, iki ve üç yıldız sistemine geçildi.

1936’da yıldızlı sıralama kriterleri kullanılmaya başlandı. Buna göre bir yıldız “Kategorisinde iyi bir restoran”ı ifade ediyor. Restoran iki yıldıza layık görüldüyse bu, “Yolunuzu değiştirmeye değecek derecede mükemmel bir yemek” demek. Hele ki restoran 3 yıldız aldıysa “Özel bir yolculuğa değecek olağanüstü bir mutfak” anlamına geliyor.

En çok Michelin Fransa’da
2020 yılı verilerine göre en fazla Michelin yıldızına sahip restoranların bulunduğu ülkeler sıralamasında rehberin doğduğu Fransa başı çekiyor. Japonya, İtalya, ve ABD ilk beşte yer alan diğer ülkeler.