• 25 Nisan 2024 08:50
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Narman Peri Bacaları-Kırmızı Periler Diyarı keşfedilmeyi bekliyor

Bu haberi dinleyin
25 Nisan 2024 Narman Peri Bacaları-Kırmızı Periler Diyarı keşfedilmeyi bekliyor

 

Kimilerinin Amerika’daki Colorado Kanyonu, kimilerinin Türkiye’de Kapadokya’ya benzettiği Erzurum Narman-Pasinler otoyolunun 7'nci kilometresindeki su ve rüzgar erozyonunun etkisiyle milyonlarca yıl önce oluşan doğa harikası Narman Peri Bacaları-Kırmızı Periler Diyarı keşfedilmeyi bekliyor.

2,5-3 milyon yıl önce rüzgar ve erozyonun yumuşak volkanik kayaçları aşındırmasıyla oluşarak şekillenen Narman Peri Bacaları, topraktaki demirin oksitlenmesi sonucu kırmızı rengi aldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yalnız bu yörede görülen, ekoturizminin önemli destinasyonlarından biri olan kanyonda yazlarında; çadır kampları, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları ve foto safari gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor. 

Peri bacalarının hemen yanı başında bir sosyal tesis ve piknik alanı da bulunuyor. 

Toplam 62 kilometre uzunluğunda üç vadiden oluşan bölge, doğaseverler ve fotoğraf meraklılarının bölgedeki uğrak yerlerinden biri oldu. Colorado Kanyonuma benziyor 

Kırmızı rengi ve ilginç yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken Narman Peri Bacaları "Kırmızı Periler Diyarı" olarak anılmaya başlandı. Peri Bacaları'nın yer aldığı vadi, Amerika'da Colorado Grand Kanyon'a benzerliği ile de dikkat çekiyor. 

Narman Peribacaları'nı koruma altına alarak ülkeine kazandırmak için yazlarında çeşitli şenlikler düzenlenirken, yerli ve yabancı turistlerin bölgeye ilgisi her geçen dönem artış gösteriyor. 

Kapadokya’dan farklı

Kapadokya'daki Peri bacaları ile Narman'daki Peribacaları, oluşumları bakımından birbirindenrılıyor. Kapadokya'daki Peri Bacaları volkanizma sonucu oluşurken, Narman'da bulunanlar ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluştu. Kırmızı peribacalarının bu rengi almasının nedeni ise tortullardaki kırmızı renk demirin oksitlenmesi olarak açıklanıyor. 

Bu doğa harikası bölgede, sadece etkileyici Peri Bacaları değil,nı zamanda çevresindeki vadiler, yerel flora ve fauna gibi doğal zenginlikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.