• 15 Mayıs 2026
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Orta Doğu Hava Kısıtlamalarının Havayollarına Ek Maliyeti, 60 Günde 3,9 Milyar Dolar Oldu

Bu haberi dinleyin
15 Mayıs 2026 Orta Doğu Hava Kısıtlamalarının Havayollarına Ek Maliyeti, 60 Günde 3,9 Milyar Dolar Oldu

Havacılık sektöründe İran savaşı kaynaklı hava sahası kısıtlamaları, küresel ölçekte ciddi ek maliyetler yaratmaya devam ediyor. Jet yakıtı lojistik şirketi i6 Group tarafından yapılan analize göre, havayolları yalnızca ilk 60 günde ek yakıt maliyeti olarak 3,9 milyar dolara kadar harcama yaptı.

Yaz döneminde maliyet 8 milyar doları aşabilir

Şirketin tahminlerine göre, Mayıs–Ağustos 2026 döneminde bu ek maliyet 5,6 ila 8,4 milyar dolar aralığına çıkabilir. Bu artışın temel nedeni, uçuşların İran hava sahasını kullanamayıp alternatif rotalara yönlendirilmesi.

Rotalar uzadı, yakıt tüketimi arttı

Havayolları şu anda Orta Doğu hava sahasından kaçınarak iki ana güzergâh kullanıyor:

  • Kuzey rotası: Kafkaslar ve Türkiye üzerinden Avrupa–Asya uçuşları
  • Güney rotası: Suudi Arabistan üzerinden alternatif geçiş

Bu yönlendirmeler yakıt tüketimini önemli ölçüde artırıyor:

  • Geniş gövdeli uçaklarda ortalama %2,5 daha fazla yakıt kullanımı
  • Dar gövdeli uçaklarda ise %9,3’e kadar artış

Yaz sezonu baskıyı artıracak

i6 Group, yaz aylarında yolcu doluluk oranlarının artması ve uçuş frekanslarının yükselmesi nedeniyle maliyet baskısının daha da büyüyeceğini öngörüyor.

Uzmanlara göre kriz uzarsa, havayolu şirketleri için en büyük risk unsurlarından biri yakıt maliyetlerindeki kalıcı artış olacak ve bu durum bilet fiyatlarına da yansıyabilir.

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz