• 28 Şubat 2024 08:38
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Paket tur değişiklik tasarısına karşı Brüksel'de savaşa girmek zorundayız

Bu haberi dinleyin
28 Şubat 2024 “Paket tur değişiklik tasarısına karşı Brüksel'de savaşa girmek zorundayız

Gündeme geldiği günden beri tartışılan Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun hazırladığı Paket Tur Yönetmeliği Değişiklik Tasarısı bugün görüşülecek.

Almanya’da seyahat endüstrisinin farklı alanlarından meslek örgütleri ve kuruluşlar, yönetmelikte yapılmak istenen değişikliğe itiraz ediyor. Sektör temsilcileri yayınladıkları ortak bildiride getirilmek istenen düzenlemelerin şirketlere ağır maliyetler yüklediği, bunun da tüketicilere paket turu daha pahalı hale getireceği belirtiliyor.

Kimler imzaladı

AB'de rezerve edilen tüm paket tatillerin yüzde 41'inin'da satıldığı anımsatılarak Paket Seyahat Direktifi'nin Alman pazarı üzerinde çok büyük bir etkisi olacağı belirtilen ortak bildiriyi;  Alman Seyahat Birliği (DRV), Alman Birliği (DTV), Federal Bağımsız Seyahat Şirketleri Birliği (ASR), Otelciler Birliği (IHA), İnternet Seyahatleri Birliği (VIR).Forum anders reisen ve Uluslararası Otobüsi Birliği (RDA) imzaladı.

"Sektör olarak Brüksel'de savaşa girmek zorundayız" denilen bildiri AB Komisyonu'na sunuldu.

Bildiride şöyle deniyor:

“Pazarı bozar, tüketiciye de firmalara da zarar verir”

AB Komisyonu'nun hazırladığı yasa tasarısı iyi hazırlanmamıştır. Tasarıda adil rekabet kuralları hiçe sayılıyor. Pandemiden yanlış sonuçlar çıkarılıyor

Yasa tasarısı seyahat pazarının yapısını olumsuz yönde değiştirecek. 

Avans ödeme miktarının planlanan düzenlemesi gereksiz ve aşırıdır.

AB Komisyonu yasa tasarısının temel noktalarını tarafsız bir şekilde yeniden değerlendirmeli. Teknik hatalar taslaktan çıkarılmalı.

“AB paket turlarının yüzde 41'i'dan”

Öngörülen ek tüketici koruma gereklilikleri paket tatiller için daha fazla fiyat artışına yol açacak. Bu da tüketicilerin kendi seyahatlerini kendi riskleri altında bir araya getirmek için paket tatil rezervasyonu yapmaktan kaçınmalarına neden olacak.

AB'de rezerve edilen tüm paket tatillerin yüzde 41'i'da satıldığı için Paket Seyahat Direktifi'nin Alman pazarı üzerinde çok büyük bir etkisi olacaktır.

Belgede dernekler, yeni seçilen AB Parlamentosu üyelerinden, özellikle orta ölçekli yapılarla ilgili olarak piyasa koşullarını dikkate almalarını istiyor. Ek olarak, öngörülen kuralların önceden pratik bir teste tabi tutulması gerekecektir. Çünkü o zaman AB Komisyonu tarafından önerilen bazı düzenlemelerin etkisiz ancak maliyetli ve pratik olmadığı ortaya çıkacaktır.

Bürokrasi ve maliyetleri artırır

Komisyon taslağında öne sürdüğü ek gerekliliklerin çoğu, her tür seyahat sağlayıcısı için bürokrasiyi, çabayı ve maliyetleri artırıyor.

Sektör tarafından tek taraflı olarak karşılanacak ek bir ulusalfonunun getirilmesi, paket tatilleri müşteriler için gerçek bir katma değer olmadan daha pahalı hale getiriyor.”