• 20 Ağustos 2021 17:53
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Pandemi Kitle turizminin merkezi Akdeniz’de dengeleri değiştiriyor

Bu haberi dinleyin
20 Ağustos 2021 Pandemi Kitle turizminin merkezi Akdeniz’de dengeleri değiştiriyor

Dünyanın ençok ziyaretçi alan destinasyonu Fransa’nın bu yıl alacağı ziyaretçi 2019 yılının bile yarısı kadar bile olmayacak. Pandemi ortamında Türkiye tarihinde ilk kez ziyaretçi sayısında’nın önüne geçti. Geçen yılı yaklaşık 3,5 milyon turistle kapatan Antalya, bu rakamı Ağustosında aştı.

Dünya Gazetesi'nin Seyahat  Endüstrisi Sayfası'ndaki haberde şöyle deniyor: 

Günümüzde kitleinin merkezi Akdeniz bölgesinde yer alan aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelerde pandemi döneminde seyahat endüstrisi birkaç yılda toparlanamayacak ağır darbe alırken, dengeler değişiyor.

Pandemi öncesinde yıllardan beri dünyanın ençok ziyaretçi alan ülkesi Fransa, ençok geliri elde eden ülkesi Amerika idi. Akdeniz ülkesi ziyaretçi gelirinde ikinci sıradaydı.

Pandemi dünyainin ilk 10 listesindeki sıralamayı değiştiriyor.

Örneğin,Fransa yalnız bölgenin değil yıllardan beri dünyanın ençok ziyaretçi alan destinasyonu olmaya devam etse de bu yıl alacağı ziyaretçi 2019 yılının bile yarısı kadar bile olmayacak.

Bu arada yıllardan beri dünyanın ençok ziyaretçi alan ilk 10 ülke sıralamasında ilk 2’de olan’nın yerini Türkiye aldı. Pandemi ortamında Türkiye tarihinde ilk kez ziyaretçi sayısında’nın önüne geçti.

Öte yandan geçen yılı yaklaşık 3,5 milyon turistle kapatan Antalya, bu rakamı Ağustosında aştı.

Antalya İl Kültür ve Müdürlüğü verilerine göre, yıl başından bu yana Antalya’ya gelen turist sayısı 4 milyon 351 bin 879 kişi olurken bunların yarısı, 2 milyona yakın’dan.

Akdeniz ülkelerinden İtalya pandemiden ençok zarar gören Akdeniz ülkesi iken ağustosta 2019 yılının da üzerine çıkan ziyaretçi aldı.

APA Haber Ajansı’nın haberine göre, İtalya´daki CNA Tourism and Commerce adlı birliğinin veri ve tahminlerinde 2021 Ağustosında toplam 13 milyon İtalyan turist tatil yapacak. Habere göre bu sayı 2019 yılından 3 milyon daha fazla.

Benzer durum içinde geçerli.’ın ağustosında aldığı ziyaretçi sayısı 2019 yılını geçti. 

Ağustosı için'a toplamda 4 milyon uçak koltuğu planlandığı ve bu sayının 2019'unının yüzde 2,3 üzerinde olduğu belirtiliyor.

Akdeniz’inde öne çıkan ülkelerinden, altı yıldır kaynak pazarı’nın charter uçuşlarına kapalı tuttuktan sonra ağustosında charter seferleri yeniden başlasa da durumu belirsiz.

Akdeniz’in turist alan destinasyonlarında durum bu iken turist gönderen kaynak pazarların konumu da değişti.

Akdeniz, eskiden beri başını ve’nin çektiği Avrupalı turistin ençok tercih ettiği bölgedir. Pandemi nedeniyle Avrupa genelinde özellikle de ve’de seyahatlere getirilen kısıtlamalar pazarda ciddi daralmaya neden olurken bölgede öne çıktı.