• 28 Şubat 2022 00:13
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Prof. Dr. Kozak resmen ‘Emekli’ oldu, ‘Fiilen’ üretmeye devam edecek

Bu haberi dinleyin
28 Şubat 2022 Prof. Dr. Kozak resmen ‘Emekli’ oldu, ‘Fiilen’ üretmeye devam edecek

Öğrenciliğe ilk adım attığından profesörlüğe kadar giden yaşamında,  turizme yönelik akademik araştırmaları, yayıncılık ve uluslararası alandaki organizasyonları kendine bir tür yaşam tarzı olarak benimseyen, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak, okuldaki görevinden emekli oldu.

Prof.Dr.Kozak, bir kuruma bağlı çalışma yaşamından emekli oluyor, yoksa yaşamının parçası haline gelen araştırmaları, yayıncılık ve organizasyonları alanında üretmeye devam edecek.

Yayıncılık

Kozak, Türkiye’nin alanında en uzun süreli yayını olan, 1990 yılında Anatolia: Araştırmaları Dergisi ile başladığı bu alandaki çalışmalarına; Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, Akademik Bülteni ile devam etti.

Uluslararası organizasyonlar

Bu arada organizasyonlar alanında da; Lisansüstü Öğrencileri Araştırma Kongresi, Disiplinlerarası Araştırmaları Kongresi, Rekreasyon Araştırmaları Kongresi, World Conference for Graduate Research in Tourism, Hospitality & Leisure, ve Interdisciplinary Tourism Research Conference’ı düzenledi.

Ayrıca; Uluslararası Karikatürleri Yarışması’nı düzenliyor.  

Araştırmalar

10 ciltlik Sözlü Tarihi ve 6 ciltlike Kanat Gerenler’in yayın koordinasyonu ve editörlüğünü yapan Prof. Dr. Nazmi Kozak, kendi salanında ilk ve tek olan  16 ciltlik Ansiklopedisi’ni de yayına hazırlıyor.

“Yaşam biçimi”

Nazmi Kozak’ınrıca; ilme ilgili çok sayıda arama konferansı düzenledi.

Prof.Dr Nazmi Kozak resmi olarak emekli olduğunu duyururken yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

Ben bir kuruma bağlı çalışma yaşamından emekli oluyorum, yoksa her şeyden elimi eteğimi çekmek gibi bir düşüncem yok. 

Akademik çalışma yaşamını bir “yaşam biçimi” olarak görenlerdenim, belirli saatlerde yapılacak bir iş ve unvan ve para kazanma yolu olarak görmedim. Bundan sonra da sağlığım elverdiği sürece böyle yaşayacağım.  

Mayasında Köy Enstitüsü var

Önümüzdeki dönemde 1960’lardan bugüne yaşadıklarımı ülkenin ve dünyanın yaşadıkları ile yoğurup bir otobiyografi hazırlama düşüncem var, epey de not aldım.  

Benim kuşağım ve hele benim gibi kırsal kökenli olanlar bir anlamda “sabandan ciplere” dönüşen bir süreçten geliyorlar. Tabi biraz da hüzünlü bir dönem. Köy enstitülü heyecanlı, yurtsever, çalışkan bir öğretmen kuşağının etkisinin olduğu 1960, 1970 ve 1980 kuşağından günümüze değişen ve dönüşen insan profilini yazmak hem biraz zor hem de kolay. Bakalım, nasıl üstesinden geleceğim.  

Tabi yaşadıklarım, uğradığım haksızlıklar, üzerimde hakkı olan insanlar…  

Birkaç yılımı alacak bir çalışma olacak gibi.  

Tabi, epeydir düzenlenen bazı etkinliklerimiz de devam edecek. Yapabildiğimiz kadar.