• 05 Kasım 2021 19:49
  • 0
  • 6 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Rakipler zarar ederken, THY pandemi öncesini de geçerek 735 milyon dolar kâr etti

Bu haberi dinleyin
05 Kasım 2021 Rakipler zarar ederken, THY pandemi öncesini de geçerek 735 milyon dolar kâr etti

Türk Hava Yolları (THY)’nin rakipleri zarar ederken yılın 9lık döneminde 735  milyon dolar kâr ettiği bildirildi.

THY Genel Müdürü İlkercı’nın, yardımcıları ve bazı üst düzey yöneticisiyle düzenlediği sohbet toplantısında katılan Dünya Gazetesi’nden Vahap Munyar köşesinde şunları yazdı:

Aycı, bilanço verilerini anlatırken, “Dünyada herkesten daha hızlı toparlandık. 2021’in ilk 9ında 722 milyon dolarlık esas faaliyet kârıyla pandemi öncesindekinı dönemin önüne geçtik. İlk 9ı 735 milyon dolarlık net kârla tamamladık.nı dönemde 2,4 milyar dolar, Air France-KLM 2,1 milyar dolar, United Airlines (UA) 600 milyon dolar zarar etti. En büyük darbeyi sektörünün yediği COVID-19 krizinde proaktif davranıp herkesin önüne geçtik” dedi.

"9lık gelir 3,4 milyar dolar "

“2020’de uçamadığımız birkaçın ardındanstratejisi hazırladık. olarak bu dönemde başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Hazine ve Maliyelığı’nın, Ulaştırmalığı’nın, Ticaretlığı’nın, İçişlerilığı’nın ve Dışişlerilığı’nın desteğini hep yanımızda hissettik. Tüm kademelerdeki çalışma arkadaşlarımız’nin başarısı için seferber oldu. Bu seferberliğin güzel sonuçlarını ilk 9lık verilerde gördük.’nin gelirleri ilk 9da 2 milyar 372 milyon dolara, kargo gelirlerimiz de 969 milyon dolara ulaştı. Toplam gelirlerimiz 3,4 milyar dolar ile 2019 yılının yüzde 85’ini yakaladı. FAVKÖK (Faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kâr) ilk 9da yüzde 7 artarak 1.4 milyar doları buldu. 2019 yılında 9lık net kârımız 675 milyon dolar iken bu yıl 735 milyon dolara ulaştık. Böylece kârlılıkta pandemi öncesini geride bıraktık.”

"Diğerleri devletten para istedi "

“Öncelikle pandeminin ilk günlerinden itibaren yolcularla empati kurduk. Biletleri koşulsuz değiştirdik veya ücretlerini iade ettik. Milyar doları aşan bir nakit çıkışı oldu ama verdiğimiz sözün arkasında durduk. Dünyada birçokşirketi bilet ücreti iadesini belli bir aşamadan sonra kesti. Cumhurbaşkanımız bu konuda, ‘Çok sıkışırsanız yanınızdayız’ mesajıyla desteğini verdi. Türkiye’nin çok hızlı karar alabiliyor olması da bizim önümüz açtı. Bir ülkeye uçuşu yeniden başlatmak için diplomatik görüşmelere ihtiyaç duyuldu. Dışişlerilığımız çok ciddi diplomasi yürüttü. sektöründe dünya devi olan rakiplerimiz hükümetlerinden sadece para ve hibe istedi. Biz’nin sahadan çekilmemesi için çaba harcadık. Bu konuda da hükümetimizin desteği hep yanımızda oldu. Krizde çizdiğimiz strateji Avrupa’da lider, dünyada ilk 5’teki yerimizi korumamızı sağladı.”

"Yine en çok noktaya uçuyoruz”

İlkercı,’nin COVID-19 krizine rağmen yeni hatlar açmayı da sürdürdüğünü belirterek sözü Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur’a bıraktı:

● ABD’de Newark’a (New Jersey) ve Dallas’a sefer başlattık. Yakında Seattle ve Detroit’e seferleri gündemimize aldık. ABD’de uçtuğumuz nokta sayısı 13’e çıkacak.

● Salgından önce 123 ülke ve 290 destinasyon ile dünyada en fazla noktaya sefer yapanşirketiydik.

● Bugün de 114 ülkede 255 destinasyona sefer yapıyoruz. Yine en fazla noktaya sefer yapanşirketiyiz. Air France-KLM grubu 90 ülke ile bizim epey gerimizde kalıyor.

● Bu yılın ilk 9ında 31,1 milyon yolcu taşıdık. Doluluk oranımız yüzde 78 oldu.

"IATA tahminlerine uyarsak sıkıntı yaşarız"

THY Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı İlkercı, 2022 yılına ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine şunları söyledi: “Önce IATA’nın (The International Air Transport Association) beklentilerine bakalım. IATA, gelecek yıl dolulukta 2019’un yüzde 66,9’unun, gelirlerde de yüzde 62.3’ünün yakalanacağı tahmininde bulundu. Biz, IATA’nın tahminleri çerçevesinde yol alırsak sıkıntıya gireriz. Biz zaten bu tahminleri 2021’de geride bıraktık. Bu yılki başarımız, 2022’ye dönük bize daha olumlu işaretler veriyor. Sektörde normale dönüşün 2023- 2024 döneminde olacağını tahmin ediyorum. Özellikle kurumsal müşterilerin pandemi öncesindeki tempoya dönüşü 2024’te gerçekleşir diye tahmin ediyorum.”

"60 bin kişilik istihdam var, kimseyin geride bırakmadık"

THY Yönetim ve İcra Başkanı İlkercı, iştiraklerle birlikte 60 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirterek şöyle konuştu:

● COVID-19 krizinde kimseyi işten çıkarmadık. Kimseyi geride bırakmadık. Tüm çalışma arkadaşlarım sağlık riskine rağmen’nin başarısı için canla başla çalışmayı sürdürdü.

ve iştiraklerinde örgütlü işçi sendikaları da COVID-19 krizi döneminde anlayışlı davrandı. Onların da desteğiyle pandemi döneminde çalışma barışı açısından sıkıntı yaşamadık.

● Pandemi nedeniyle orta kademe yöneticilerin ücretlerinde yaptığımız kesintiyi kaldırdık. Oluşan açığı kapattık. Pilot ve kabin ekiplerinin bu konudaki açıklarını da epey telafi ettik. Yakında onları da tamamlayacağız.

"Filoda 372 uçak var"

İlkercı,’nin filo durumunu da şöyle özetledi:

● Dünyanın en genç ve modern filoları arasındayız. Eylül sonu itibariyle 243’ü dar gövde, 105’i geniş gövde ve 24’ü kargo uçağı olmak üzere toplam 372 uçağımız filomuzda mevcut.

● Daha önce sipariş ettiğimiz yeni uçaklar filomuza eklendikçe, yaşlanan uçakları filodan çıkarıyoruz.

"Kargo 120 ülkeye ulaştı, hedef dünyada ilk 3'e girmek"

THY Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı İlkercı, kargoda dünyadaki pazar paylarını yüzde 5’in üzerine çıkardıklarını belirterek, “Kargoda yakaladığımız başarı daha önce çizdiğimiz stratejiye dayanıyor. 2016’dan itibaren kargoda öne çıkmaya dönük adımlarımızı atmaya başladık. Yolcu tarafında yaşanacak eksilmeleri dengelemek için kargoya ağırlık verdik. Yani, planladık, bugün geldiğimiz nokta sürpriz değil. Kargoda ‘hub’ olacağımızı söyledik. Ona göre yolumuza devam ediyoruz. Kargo taşımacılığının katkısı ile krizi fırsata çevirdik. Dünyanın 4’üncü büyük hava kargo taşıyıcısı olduk. İstanbul Havalimanı’ndaki kargo merkezimizi ona göre planladık. Tek çatıda en büyük endüstriyel bina oluyor” dedi.’nin Kargodan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen de şu bilgileri verdi:

● Dünya hava kargo pazarında ilk 3’e girme vizyonumuz ve stratejimiznen devam ediyor.

● Kargo filomuza yeni katılan uçaklar oldu. Pandemide yerde bekleyen yolcu uçaklarını da kargo seferlerinde kullandık. Pandeminin ülkemizde anons edilmesinden 10 gün sonra yolcudan kargoya geçici olarak dönüştürdüğümüz ilk uçağımız havalandı. Bu konuda dünyada ilklerden olduk.

● 2020’de yolcu uçaklarımız kargo için 2 bin 950 sefer yaptı. Bu yıl 3 bin 500 seferi bulacak. 30’un üzerinde yolcu uçağımızı kargo için kullandık. Tabi en ideali yolcu ile kargonun birlikte taşınması.

● Taşımalarımızın yüzde 80- 85’i başka ülkelere ait. Yüzde 15’i ihracatçılarımıza verdiğimiz hizmeti kapsıyor.

● Kargoda 120 ülkeden 120 ülkeye transit taşımamız söz konusu. Yani, hizmet ihracatı yapıyoruz.