• 04 Ağustos 2021 03:05
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Rusların Türkiye’de yaptığı harcamalar arttı

Bu haberi dinleyin
04 Ağustos 2021 Rusların Türkiye’de yaptığı harcamalar arttı

Rus bankaları,’nın uçuşlara izin vermesiyle Türkiye’ye akın eden Rusların ne kadar harcama yaptıklarını hesapladı.

Araştırmaya katılan Rus bankaları, için en popüler destinasyonları farklı şekillerde tanımlarken, yine de tüm bankalar, müşterilerinin Türkiye’deki harcamalarında büyük artış kaydettiklerini de doğruluyor.

Araştırmaya katılanlardan VTB Bank’a göre, müşterilerinin Türkiye’de yaptığı harcamalar tüm kategorilerde artış gösterdi. 

Kredi kartıyla yapılan en fazla ödemenin oteller, eğlence ve restoranlarda gözlemlendiği, ancak bu rakamların yine de 2019 göstergelerinden yüzde 21 daha az oldu.

RBK tarafından düzenlenen araştırmaya katılan Rus bankaları, banka müşterilerinin yurtdışındaki kartı harcamaları dikkate alındığında tatil için Türkiye’yi tercih ettiğini açıklarken, Rusların Türkiye’deki tatil beldelerinde yaptığı harcamaların gün geçtikçe artmasına rağmen pandemi öncesi hacimlere ulaşması için önünde hala uzun bir yol olduğunu da vurguluyor.

VTB Bank, Türkiye ile uçuşların yeniden başladığı 22 Haziran’dan 20 Temmuz’a kadar, banka müşterilerinin yurtdışı harcamalarının bir öncekia göre yüzde 36 artarak 2,4 milyar rubleye ulaştığını belirtirken, Russky Standart Bankası, 22 Haziran-25 Temmuz tarihleri ​​arasında müşterilerinin yurtdışında geçen yılınnı dönemine göre yüzde 71 daha fazla harcama yaptığını, ancak 2019 yılına göre yüzde 45 daha az para harcadığını da ekledi.

Gazprombank‘a göre, 22 Haziran’dan 20 Temmuz’a kadar  döviz cinsinden ödeme hacmi 2020’ninnı dönemine göre yüzde 185, kartla işlem sayısı ise yüzde 167 artarken, baş döndüren oranlara rağmen yine de 2019’a kıyasla bu rakamların en az yüzde 19 daha düşük olduğu vurgulandı.

Türkiye’ye giden Rusların pandemi öncesi döneme göre harcamalarında tek istisnanın, yüzde 41 oranlarında artış gösteren araç ve motosiklet kiralama hizmeti harcamaları olduğunun altını çizen VTB Bank uzmanları, bu durumu Türkiye’de bağımsız seyahatin artan popülaritesine bağladı.

22 Haziran’dan 20 Temmuz döneminde genel olarak yabancı ülkelerdeki VTB müşterilerinin araç kiralamaya yaptığı harcama hacminin 1,5 kat artarak 52 milyon rubleye ulaştığını dile getiren uzmanlar, gezi harcamalarının 102 milyon rubleye, eğlence harcamalarının 46 milyon rubleye, konaklama harcamalarının da 670 milyon rubleye çıktığını ekledi.