• 14 Mayıs 2024 06:55
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Rusya'dan yurtdışına seyahatler arttı, ama Türkiye’ye gelenler azaldı

Bu haberi dinleyin
14 Mayıs 2024 Rusya'dan yurtdışına seyahatler arttı, ama Türkiye’ye gelenler azaldı

2024 yılının ilk çeyreğinde (Ocak-Mart)'dan yurtdışına seyahatler yüzde 9 arttı, Yurtdışına çıkışların ülkelere göre dağılımında Türkiye ilk sırada ama gelenlerin sayısı azaldı.

Türkiye üzerinden aktarmalara rağmen

Federal Güvenlik Servisi FSB’nin Sınır Hizmeti birimine göre, yabancı ve Rus vatandaşların devlet sınırından geçiş sayısı hesaplandı.

FSB’nin hesaplama yöntemine göre,'dan aktarmalı uçuşlarlarılan yolcular, varış ülkesinin değil, aktarma merkezinin bulunduğu ülkenin istatistiklerinde sayılıyor. 

Örneğin, Türkiye’ye, Ermenistan’a, Gürcistan'a ve Sırbistan’a giden Ruslar, o ülkelere seyahat etmiş gibi istatistiklere geçmesine rağmen, aktarma merkezinden AB ülkelerine ve farklı ülkelere uçabiliyorlar. Bu durum da kayıtların farklı olmasına neden oluyor.

Dolayısıyla’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle bu ülkeden doğrudan başka ülkelere gidemeyenlerin İstanbul üzerinden aktarmalı uçmalarına rağmen Türkiye’ye gelenlerin sayısındaki azalma dikkat çekiyor.

2 milyon Rus tatile gitti

2024 yılının ilk çeyreğinde Ruslar tatil amaçlı yurt dışına 2 milyon kez seyahat etti. Bu rakam,'dan yurt dışına yapılan turistik gezi sayısının 1,7 milyon olduğu geçen yılınnı dönemine göre yüzde 18 daha fazla.

2024 yılının ilk çeyreğinde Rusların yurtdışına yaptığı seyahatlerin sayısı, ziyaretin tüm amaçları dikkate alındığında 5,3 milyon olarak gerçekleşti; bu rakam 2023 yılınınnı dönemine göre yüzde 9 daha fazla. Geçtiğimiz yıl yurt dışına 4,8 milyon seyahat gerçekleşmişti.

Turistik destinasyonlardan Rusların sadece Türkiye'ye yaptığı seyahatlerin sayısı geçen yıla göre yüzde 1,5 azalarak 643,8 bine düştü.

Ruslar nerelere gitti

Federal Güvenlik Servisi FSB’nin Sınır Hizmeti birimine göre, yabancı ve Rus vatandaşların devlet sınırından geçiş sayısı hesaplandı.

Ocak-Mart 2024'te Rusların ziyaret amacıyla en sık seyahat ettiği destinasyonlar arasında yakın yurt dışı ülkeleri yer alıyor. Bunlar arasında Abhazya, Kazakistan, Gürcistan, Ermenistan yer alırken, uzak yurt dışı destinasyonları arasında Çin ve popüler turistik ülkeler Türkiye, BAE, Tayland ve bulunuyor.

Çin’e gidenler dört kat arttı

2024 yılının ilk çeyreğinde Rusların Çin'e yaptığı seyahatlerin sayısı 326,9 bin olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yıl dd.7 bindi. Buna göre Çin’e gidenler dört kat fazla.

Rusların Tayland'a yaptığı seyahatlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 18 (486,8 bin), Rusların BAE'ye yaptığı seyahatlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 16 (572,2 bin) arttı.'a yapılan ziyaretlerde yıllık yüzde 8 artış gösterdi (300,4 bin).

Rusların Gürcistan'a yaptığı seyahat sayısı 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 45 artarak 196,8 bine yükseldi.

Ayrıca Ruslar Estonya'ya geçen yıla göre (155,5 bin) yüzde 22 daha sık seyahat etti.

Tam tersine, Kazakistan ve Ermenistan'a yapılan seyahatlerin sayısı ise bir önceki yıla göre sırasıyla neredeyse %13 ve %15 oranında azaldı.

Türkiye'de oturma izni almak zorlaştı, göç azaldı

Rusya Tur Operatörleri Derneği (ATOR), ilk çeyrekte Türkiye'ye giden Rus turist sayısındaki azalmanın Türkiye’deki hizmetlerindeki yüksek fiyatlardan kaynaklanabileceğini bildirdi.

ATOR açıklamasına göre, Rusların Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerin sayısındaki azalma, "oturma izni almak" ve "yer değiştirenlerin" sayısındaki keskin düşüşle bağlantılı.

Bu durum popüler turistik destinasyonlara doğrudan hava ulaşımı seçeneklerinin ortaya çıkması nedeniyle bu yıl İstanbul üzerinden transit trafik azalması ve Türkiye’de oturma izni almanın ve gayrimenkul fiyatlarının artması da önemli bir rol oynadı.