• 27 Mart 2022 23:26
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Rusya-Ukrayna savaşı değişen dengeleri yeniden değiştirir mi?

Bu haberi dinleyin
27 Mart 2022 Rusya-Ukrayna savaşı değişen dengeleri yeniden değiştirir mi?

Rusya’nın’ya saldırısının üzerinden bir geçti. Saldırıların ne zaman nasıl biteceğinden sonuçlarının yansımalarına kadar her alanda bilinmezlikler devam ediyor.

Veriler ne diyor

Savaş diğer alanlarda olduğude de kayıplara neden oldu, pazarda daralma meydana gelecek. Bundan dolayı iki pazarda Türkiye için sayısal bazda önemli değişiklikler olacak. 2021 yılında iki ülkeden gelen toplam 6.5 milyon turist en azından bu yıl için söz konusu değil.

Peki bu durum değişen dengelerin yeniden değişmesine neden olur mu?

Ekin Grubu Araştırma Birimi’nin hazırladığı İncoming Raporu bu soruya yanıt vermek ve değerlendirme yapmak için kapsamlı veriler içeriyor.

Türkiye’ye hangi ülke ve pazardan paket tur ile kaç turist geldiği ve bu turistleri kimlerin getirdiğine ilişkin veriler incelendiğinde şu olgular dikkat çekiyor:

Değişenler değişmeyecekler

Türkiye’de incoming pazarı uzun yıllardan beri başında’nın bulunduğu Avrupa ağırlıklı iken son yıllarda başını’nın çektiği Asya ağırlıklı hale geldi. Destinasyonlardaki gelişmeler tur operatörlerine ve incomingci firmalara da yansıdı. 

Türkiye için incoming pazarının bir numarası artık ülke olarak, firma olarak da TUI değil.’nın yerini, TUI’nin yerini Türk kökenli tur operatörleri aldı. 

Bu arada incoming alanında sessiz ama istikrarlı olarak büyüyen “emerging” pazarlar ile birlikte bu ülkeler ile çalışanlar firmalar da yükseliyor. Bu noktada Balkan ve Baltık ülkeleri ile Polonya dikkat çekiyor.

Öte yandan Türkiye-Ukrayna ilişkilerin gerginleştiği dönemden savaşa dönüştüğü bugüne kadar dengeli ve doğru bir politika izledi.

Buradan hareketle-Ukrayna savaşınınde birkaç yıldan beri değişerek oluşan dengeyi yeniden değiştirmeyeceği söylenebilir.

Dünyadaki gelişmeler

Uluslararası alandaki gelişmeler de bu yönde.

Dünya genelinde 2005 yılında toplam ziyaretçi sayısı içindeki payı yüzde 55 olan Avrupa, 2020’de yüzde 46’ya gerilerkennı dönemde Asya/Pasifik bölgesinin payı yüzde 19’dan 27’ye yükseldi. Dünya Örgütü (UNWTO) da dünya merkezinin Avrupa’dan Asya’ya kaydığını söylüyor.

Benzer durum Türkiye’de de yaşanıyor. 2000 yılında Türkiye’ye gelen toplam ziyaretçiler içinde Avrupa ülkelerinin payı yüzde 67 iken 2020’de yüzde 44’e geriledi.nı dönemde Asya ülkelerinin payı yüzde 10’dan yüzde 16’ya yükseldi.

2000 yılında’dan gelenlerin toplam içindeki payı yüzde 22 iken bu oran pandemi öncesi 2019’da yüzde 11’e gerilerkennı dönemde’nın payı yüzde 7’den yüzde 16’ya yükseldi.

Bu verilere ve dünya genelindeki gidişata bakıldığında-Ukrayna savaşının bilinmezliklerine rağmende dengeleri değiştirmesi beklenmiyorİncoming Raporu’nun Türkçe-İngilizce-Almanca-Rusça dört dilden tamamını indirmek için  https://www.turizmgazetesi.com/panel/reports/edit/6/?q=&c=&ll=100&o=21&pg=1 tıklayın