• 29 Nisan 2022 22:22
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Rusya Ulaştırma Bakanlığı: “THY’nin blok koltuk anlaşması Rus firmalara tanınacak sayıya bağlı”

Bu haberi dinleyin
29 Nisan 2022 Rusya Ulaştırma Bakanlığı: “THY’nin blok koltuk anlaşması Rus firmalara tanınacak sayıya bağlı”

Türk Hava Yolları (THY)’nin’daki Türk kökenli üç tur operatörüne 400’er bin, diğeri ile birlikte toplam 1.5 milyon blok koltuk tahsis etmesi ile ilgili anlaşmanın uygulamaya girmesi konusunda’nın ne diyeceği merak ediliyordu.

Rusya’da yayınlanan İzvestia Gazetesi’nde Ulaştırmalığı’nın’nin sefer sayısını artırmanın koşullarını belirlediğine ilişkin bir haber çıktı.

Haberde, Ulaştırmalığı’nın'nin'ya sefer sayısını artırmasına karşılık taleplerini içeren bir çalışma yaptı. İzvestiya haberinde Ulaştırmalığı’nın sefer artırma isteğini Rus şirketlere de kontenjan verilmesi karşılığında kabul edeceği belirtiliyor.

Haberde’nin haftada 290 uçuşuna karşılık Rus havayollarının 122 uçuş izni verildiği ancak bunun dengeli olmadığı belirtiliyor.

İzvestia Gazetesi’ndeki haberde bu durumda Rus şirketlerinin pazarın yabancı rakiplere geçeceğini belirterek bunun önlenmesini istediği,lığın tutumunun da bu yönde olduğu ifade edilerek, “Ankara anlaşmaya uyarsa ve pariteyi adil biçimde düzenlerse'dan Türkiye’nin tatil merkezlerine uçuşlara müdahale edilmeyecek” deniyor.

Haberde konuyla ilgili tavırda siyasi ilişkilerin etkili olacağı belirtiliyor.

“Denge bozulur iflaslar olur”

Bu arada’daki küçük ve orta boy işletmeler kuruluşu Opora Rossii Başkan Yardımcısı Alexey Kozhevnikov, Türkiye'nin Rusşirketleri için istenen kolaylıkları sağlamasının olası iflasların önlenmesi için de gerekli olduğunu söyledi.

Alexei Kozhevnikov'un Ulaştırmaı Vitaly Savelyev'e gönderdiği mektup ile bu durumu anlattığı belirtiliyor. Mektupta; Bugüne kadar yurt dışıtaşımacılığının yüzde 80'inin ülkenin havayolları tarafından gerçekleştirildiği, Bunun şimdi yüzde 20 düzeyine indiği,”nin yaptığı anlaşma ile haftada 300'den fazla uçuş yalnız kendileri tarafından yapılması halinde pazar dengesinin bozulmasına, bunun da havayolları ve tur operatörleri için büyük kayıp olacağı bunun da iflaslarına neden olacağı savunularak hükümetin sektöre yardımcı  olması ve bu yöndeki taleplerin desteklenmesi isteniyor.

Rusya’da’nin blok koltuk anlaşması ile ilgili olarakrıca bunun yalnız üç Türk kökenli tur operatörü, Coral, Pegas ve Anex ile yapıldığı, Rus firmaları Fun & Sun ve Biblio-Globus’un bundan yararlanamadığı savunuluyor.

Öte yandan yaptırımlar nedeniyle havca sahalarının kapatılmasının’da sektöründe 65 milyar Ruble’ye (Yaklaşık 9 milyar dolar) mal olduğu belirtiliyor.