• 25 Ocak 2024 02:09
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

SAYD: “Meslek örgütünü parçalamak rekabet değil çok başlılık yaratır”

Bu haberi dinleyin
25 Ocak 2024 SAYD: “Meslek örgütünü parçalamak rekabet değil çok başlılık yaratır”

Kısa adı SAYD olan Seyahatleri Derneği’nden yapılan açıklamada, bir meslek örgütü olarak Türkiye Seyahatleri Birliği’nin (TÜRSAB) parçalata bölünmesini sağlayacak değişikliklerin iddia edildiği gibi rekabet değil çok başlılığa neden olacağı bildirildi.

Açıklamada “Sayının basına yansıyan açıklamalarına göre sektörün hızlı büyümesi ve yetersiz bir şekilde gelişmesini TÜRSAB’a bağlanmış olacak ki yeni bir yasa değişikliği ile rekabetçi olacağını düşündüğü birlikleri kurmanın yolunu açmaktadır.

Bir kez daha hatırlatmakta yarar var ki TÜRSAB gibi birlikler mesleki menfaatlerin geliştirilmesi amacıyla kurulmuş sosyal yapılardır. 

Böyle birlikleri birkaç parçaya bölerek rekabet ettiremezsiniz. Olsa olsa çok başlılığa sebep olursunuz” deniliyor.

TÜRSAB’ın bölünmesiyle kurulacak yeni birlikler hakkında öne sürülen gerekçelerin gerçeklerle uyuşmadığı ve bazı mantık hataları barındırdığı belirtilen açıklamada şöyle deniyor:

“Mesela, yeni yasa ile birkaç parçayarılan ve tam bir yetki karmaşasına sebep olacak birliklerle seyahat acentacılığı faaliyetlerini daha sağlıklı bir yapıya nasıl kavuşturacaksınız?

Sayısız birlikler ve bölünmüş yetkilerle acentaların rekabet gücünü nasıl arttıracaksınız? Kafası karışan ve nereye başvuracağını bilemeyen tüketicilerin haklarını nasıl koruyacaksınız?

Hepimiz biliyoruz ki böyle karmaşık bir yapı ile bunların gerçekleşmesi mümkün olmayacaktır.

Bizler 1618 sayılı yasanın içinin boşaltılmasını veya tamamen ortadan kaldırılmasını yanlış buluyoruz. Sil baştan yeni bir yasa hazırlamak yerine hazırlanışı ve sunuşu itibariyle güçlü bir yasa olan 1618 sayılı yasanın bir takım düzenlemelerle daha iyi bir yapıya kavuşturulmasından yanayız.

Bunun dışında yapılacak her türlü değişiklik sektörü öngörülemez kaoslara sürüklemekten başka bir işe yaramayacaktır.”