• 18 Nisan 2024 08:09
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Sitelerden yazlık kiralamada komşu onayı gerekecek

Bu haberi dinleyin
18 Nisan 2024 Sitelerden yazlık kiralamada komşu onayı gerekecek

 

Yazlık sezonu bu yıl yeni düzenleme ile açılıyor. Sitedeki bir konutunu kiralamak isteyenler; sitedekilerden onay almak zorunda. 

'Konutların Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesini Amaçlayan Yönetmelik'e göre bu yaz sezonunda kiralık yazlıklarda sistemi yeniden kuruyor. Buna göre, konutun yazlık olarak kiraya verilmesine ilişkin site maliklerinin onayı gerekiyor. 

100 gün altında yapılan kiralamalar, kısa dönem kiralama olarak amaçlı kiralık olarak değerlendiriliyor. 100 günün üzerindeki kiralamalar ise konut kiralama olarak değerlendirilirken yönetmelik dışında kalıyor. 

Oybirliği isteniyor 

Duygu’ın Milliyet Gazetesi’ndeki haberine göre, konutta amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görüldüğüne ilişkin bağımsız bölümün bulunduğu binada yer alan konut nitelikli tüm bağımsız bölümlerin kat malikleri tarafından oy birliği ile alman kararın noter onaylı örneği isteniyor. Eğer izin başvurusunu konut işletmesi ya da seyahatsi yapıyorsa kiraya verenin onayı ile yönetim işletmesinin de onayını gösteren belge talep ediliyor.nı binadanı kiraya veren adına izin belgesi talep edilen konut sayısının beşi geçmesi durumunda ise iş yeri açma ve çalışma ruhsatı isteniyor. 

Uzun dönem kiralama Konutların amaçlı kiralanabilmesi için amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunlu. Ancak bu zorunluluk 100 gün altındaki kiralamalar için geçerli.