• 03 Nisan 2024 07:56
  • 0
  • 6 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Southwind’e yasak kararı, Türkiye egemenliğini yok saymaktır”

Bu haberi dinleyin
03 Nisan 2024 “Southwind’e yasak kararı, Türkiye egemenliğini yok saymaktır”

Antalya merkezli hava yolu şirketi Southwind'e getirilen uçuş yasağının yankıları sürerken, şirket tarafından konuyla bir açıklama yapıldı.

Açıklamada “Türkiye’nin NATO’ya girmesine onay verdiği Finlandiya’nın Avrupa Birliği’ne (AB), yaptığı haksız şikayeti üzerine Türk tescilindeki Southwind Havayolları şirketimizi eleştirecek hiçbir delil ve somut gerekçe olmadan ile bağlantısı bulunduğu iddiasıyla hava sahası yasağı getirilmiştir” denilerek kararın Türkiye’nin egemenliğini yok saydığı, bu nedenle Türkiye’nin buna müdahale etmesi isteniyor.

Southwind Airlines tarafından yapılan açıklama şöyle:

Kurulduğu Ekim 2022’den bu yana Avrupa’ya sorunsuz şekilde 500 bin civarında yolcu taşıyan, 2024 programı içinde Alman sivil otoritesi LBA’den onay alarak 100 bin civarında bilet satışı gerçekleştiren şirketimizin uçuşları haksız ve hiçbir gerçekliği olmayan dedikodu bilgileriyle engellenmiştir.

Avrupa Güvenlik Ajansı – EASA (European Aviaiton Safety Agency) tarafından şirketimize getirilen Avrupa hava sahasını kullanma yasağına dair ne ülkemiz resmi makamlarına; ilgililıklara, Sivil Genel Müdürlüğü’ne ne de şirketimize hiçbir somut bilgi ve belge sunulmamıştır. Tamamen haksız, yanlı, dedikodulara dayalı, art niyetli bir uygulamadır.

Kaynak dedikodu haberleri 

Çünkü şirketimiz 2022’den bu yana verdiği kaliteli hizmetler, kurallarına gösterdiği hassasiyet ve sorunsuz taşımacılık yapmış olması sebebiyle’nın ilgili makamlardan takdirler almıştır. Yaşanan gelişmelere dayanak yapılan hususlar tamamen dedikodu haberleri kaynaklıdır. Mutlaka durumun farkına varan AB kurumlarından ve yargıdan döneceğine inandığımız yasak kararının arka planı da oldukça dikkat çekicidir.

Türkiye’nin NATO’ya girmesine onay verdiği Finlandiya’nın Avrupa Birliği’ne (AB), yaptığı haksız şikayeti üzerine Türk tescilindeki Southwind Havayolları şirketimizi eleştirecek hiçbir delil ve somut gerekçe olmadan ile bağlantısı bulunduğu iddiasıyla hava sahası yasağı getirilmiştir.

Yalan haberler

AB’den Türk Sivil Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) yasak karar iletilirken, iddialar araştırılmamış, hiçbirine de cevap istenmemiştir.rıca zaman tanımadan, art niyetli bir şekilde Paskalya tatilinden bir gün önce hava sahası yasağı uygulanmaya başlanmıştır. Bu hususta haklarımızı Avrupa’da yargı nezdinde sonuna kadar arayacağız. Bu haksızlığa dur deneceğinden de eminiz. Çünkü benzer durumu 24 Aralık 2023’te Alman Bild Gazetesi’nin “Putin’in havayolu” başlığıyla verdiği yalan haberde yaşadık. Yine art niyetli bir şekilde Noel tatiline denk getirilen bu yalan haber için yargıya gittik ve haberi yayından kaldırttık. Finlandiya’nın AB’nin ilgili komisyonuna başvurusu da yargı kanalıyla yalan olduğunu tescil ettiğimiz bu yalan habere dayanmaktadır.

Şirketimize uygulanmak istenen hava sahası yasak kararı Bild Gazetesi’nde yer alan haber gibi hiçbir delile dayanmamaktadır.Somut belgesi söz konusu değildir. Olması da ihtimal dahilinde bulunmamaktadır.

Konu nasıl gelişti

Martı içinde de Southwind Havayolları olarak Helsinki’ye uçuş başlatmak üzere Finlandiya sivil otoritesine başvurduk. Bu gelişme üzerine Finlandiya, Türk Sivil Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) yazı yazarak şirketimizin bağlantısının olup olmadığını sordu. SHGM de bir yazıyla herhangi bir bağlantısı olmadığını, şirket sermayesine yüzde 100 Türk vatandaşının sahip olduğu ve bu kişinin TC vatandaşlığı dışında herhangi bir ülke vatandaşlığının bulunmadığını, yöneticilerinin tamamının Türk olduğunu ve şirketinde Türk tescilinde bulunduğun bildirdi.

Fakat Türk sivil otoritesinin verdiği bu cevabı dikkate almayan ve Türkiye’ye somut bilgi ve belge sunmayan Finlandiya makamları, yalan ve dedikodu tarzı haberlerle, Avrupa Birliği’ninla ilgili komisyonuna başvurarak, Türk tescilindeki şirketimizin bağlantısı olduğuna dair duyumlarla Avrupa hava sahasını kullanma yasağı getirilmesini istemişlerdir.

Finlandiya’nın bu başvurusu üzerine Finlandiyalı bir aktif üyesi de bulunan AB Komisyonu’ndan Paskalya tatiline bir gün kala şirketimiz aleyhine hava sahası yasağı getirilmesi için tavsiye kararı çıkartılmıştır. Herhangi bir bağlayıcılığı ve yaptırımı olmayan bu tavsiye kararına ve Polonya uyarak hava sahalarını şirketimize kapatmıştır. Ancak Paskalya tatiline denk getirildiği için resmî makamlar nezdine hakkımızı aramamız, karara itiraz etmemizin de önü kesilmiştir.

Hiçbir somut bilgi, delil ve belge olmadan, Türkiye’den ve ilgili havayolundan herhangi bir cevap, savunma istemeden alınan bu karara AB’nin diğer üyeleri uymamıştır. Ancak’nın bu haksız tavsiye kararını Avrupa Birliği sivil otoritesi olan EASA’ya (European Aviation Safety Agency) taşıması sonrasında şirketimize ilginç bir zamanlamayla AB hava sahası yasağı çıkartılmıştır.

Türkiye'nin egemenlik haklarını çiğnendi

Avrupa sivil otoritesi EASA da böyle bir kararla Türkiye’nin egemenlik haklarını çiğnemiştir. Zira Türk resmî makamlarının yok dediği bir hususta hiçbir delil, gerekçe göstermeden, savunma istemeden karar vermiştir. Nedeni de anlaşılamamıştır. Alman Bild Gazetesi’ndeki haberden sonra bu gelişmenin ikinci bir art niyetli, siyasi girişim olduğunu akıllara getirmektedir.

Ancak bu art niyetli siyasi kararla sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik hakları çiğnenmemiştir,nı zamanda diğer Türk şirketleri için de ciddi bir sıkıntı ortaya çıkmıştır. Eğer Türkiye bu haksız ve yanlış karara güçlü itiraz etmez ise herhangi bir Türk şirketinin Avrupa’da ticari faaliyetlerine “Rusya bağlantısı” var iddiasıyla son verilmesinin, engel olunmasının da önü açılmış olabilir.

Netice itibariyle Southwind Havayolları olarak kurulduğundan bu yana AB ve ABD’nin koyduğu hiçbir kuralakırı durumumuz tespit edilmemiştir. Herhangi bir konuda uyarı almadığımız gibi bilakis Avrupa’dan ilgili resmî kurumlardan takdir almış bir şirketiz. Güvenlik ve bakım konularında da faaliyete başladığımızdan bu yana kuralları ihlal eden hiçbir bulgumuz yoktur.

10 bin yolcuyu diğer Türk şirketlerinden koltuk satın alarak taşımaya çalışıyoruz

Southwind Havayolları olarak böyle bir yasakla karşılaştığımız andan itibaren 10 bine yakın yolcumuzun güvenli ve huzurlu bir şekilde taşınması için Avrupa’ya sefer yapan diğer Türk şirketlerinden koltuk satın alarak yolcularımızı taşımaya çalışıyoruz. Tatil sebebiyle uçaklarda doluluk olduğu için bazı yolcularımız da maalesef mağdur olabiliyor.

Şirket olarak bir yandan yolcularımızın mağdur olmaması için azami çaba sarf ediyoruz, diğer taraftan bu haksız, art niyetli hava sahası yasağının acilen kalkması için resmî makamlar nezdinde başvuruları yapıyoruz.

Türkiye müdahale etmeli

Ayrıca her halükarda şirketimize ve yolcularımıza bu durumu yaşatanlara cevap vermek ve yaşanan haksızlığı gidermek için Avrupa’da ilgili makamlar nezdinde dava açmaya hazırlanıyoruz. Bu türden davaların uzun sürmesi nedeniyle yasağın erkenden kaldırılması için Türkiye’den ilgili kurumlar nezdinde de çaba gösteriyoruz. Ülkemize yetkililerin çok hızlı şekilde bu sürece müdahale ederek hem havayolunun hem yolcuların mağduriyetini acilen gidermesi hem de ülkemiz ekonomik çıkarlarını ve egemenlik haklarını koruyacak adımları atması için de gerekli girişimlerde bulunmaya devam ediyoruz."