• 19 Nisan 2022 08:41
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Talimat üzerine Pegasus ve Corendon Zafer havalimanı’na seferler koydu

Bu haberi dinleyin
19 Nisan 2022 Talimat üzerine Pegasus ve Corendon Zafer havalimanı’na seferler koydu

Kuruluşundan beri tartışılan, öngörülen yolcu sayısının yüzde 1’ini bile gerçekleştiremediği için atıl durumda olan Zafer’nı canlandırmak  için hükümetin talimatı üzerine Pegasus ve Corendon buna sefer koydu.

Pegasus Hava Yolları, Zafer Havalimanı'ndan başlangıçta yurt dışında Düsseldorf, Brüksel, Köln şehirlerine ve yurt içinde ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na seferler düzenleyecek. 

Türkiye'nin ilk bölgesel havalimanı olan Afyon, Uşak ve Kütahya illerinin ortak havalimanı Zafer’e Pegasus Hava Yolları ilk seferi 25 Mayıs 2022 günü gerçekleştirecek. 

Pegasus Hava Yolları, Zafer Havalimam'ndan başlangıçta yurt dışında Diisseldorf, Brüksel, Köln şehirlerine ve yurt içinde ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na seferler düzenleyecek. 

Corendon Airlines da, 23 Haziran’dan itibaren Hollanda’nın Amsterdam, Belçika’nın Brüksel,’nın ise Köln ve Düsseldorf Havalimanlarından direkt uçuşlara başlayacak.

Tartışmalı Havalimanı batık durumda

CİMER’in paylaştığı verilere göre, Kütahya-Afyon-Uşak illerine hizmet vermek üzere yapılan Zafer Havalimanı için 2021’de iç hatlarda 775 bin 137, dış hatlarda ise 542 bin 596 kişilik yolcu garantisi verildi. Ancak verilen hedef tutturulamadı ve 2021’de iç hattı kullanan yolcu sayısı 9 bin 228 olurken, dış hat kullanan yolcu sayısı da 1904’te kaldı. Havalimanının eksik kalan 1 Milyon 306 Bin 537 yolcusu için, 6 Milyon 938 Bin 738 Euro ödenmek zorunda kaldı.

2012 yılında tamamlanıp hizmete giren Kütahya Zafer Havalimanı’nda gelmeyen yolcular için devlet, işletmeci şirkete 2012-2021 arasında 52 Milyon 829 Bin Euro garanti ödemesi de yaptı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,  AKP iktidarının 'yap-işlet-devret' modeli ile 50 Milyon Euro yatırımla yapılan ve zarar eden Kütahya Zafer Havalimanı için harekete geçtiğini belirterek Kütahya Zafer Havalimanı'nın zararının karşılanması için hava yolu şirketlerinelık tarafından sözlü ve yazılı uyarılarda bulunulduğunu açıklamıştı.

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap ise, “Yüzde 99 oranında yanılma payı olan ve verilen garantinin sadece yüzde 1’ini karşılayan Zafer Havalimanı nedeniyle, devletin kasasından bugünkü kur karşılığı bir yılda 106 Milyon Lira çıktı.

Bugüne kadar olduğu gibi bu hata payıyla devam ederse, 2044’e kadar şirkete yapılacak garanti ödemesi 208 Milyon Euro’yu bulacak” diye konuştu. Kasap, “Kamuyu zarara uğratan bu yatırımların sözleşmelerindeki hükümleri Türk Lirası’na çevirmeyen iktidar, yandaşlarını zengin etmeye devam ediyor” tepkisini göstermişti.

Zafer Havalimanı hakkında

  • Zafer Havalimanı Afyon-Uşak-Kiitahya illerinin Hava Ulaşım sorununu çözmek üzere projelendirildi. 
  • Söz konusu ihaleyi IC İÇTAŞ 29 yıl 11 işletim süresi vererek ihaleyi kazandı. 
  • Görevli Şirket; yatırımı 36 süre yerine, 18lık kısa bir sürede tamamladı. 
  • Görevli şirket ile DHMİ Genel Müdürlüğü arasında Uygulama Sözleşmesi imzalanarak, 21.04.2011 tarihinde yer teslimi yapıldı. 
  • Zafer Havalimanı 25 Kasım 2012 tarihinde törenle açıldı. 
  • Kara tarafında 17 bin 620 m2 kapalı alan sahip iç ve dış hatlar terminalinde 19 adet Check-In kontuarı , 4 adet pasaport bankosu, iç ve dış hatlarda toplam 4 adet çıkış kapısı, yeme içme üniteleri, sağlık, bebek bakım, yöreye has ürünlerin ve el sanatlarının satışa sunulduğu hediyelik eşya mağazaları, 3 adet araç kiralama açıldı. DutyFree mekanları posta hizmetleri ve 1 adet banka şubesi açılacak. 
  • Zafer Havalimanı Sivil Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılan 29. Havalimanıdır.