• 27 Ağustos 2022 01:21
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

‘Tatilini bedavaya getir’ sahtekarlığı şimdi de ‘Mail order’ı kullanıyor

Bu haberi dinleyin
27 Ağustos 2022 ‘Tatilini bedavaya getir’ sahtekarlığı şimdi de ‘Mail order’ı kullanıyor

Bazı turistler dolandırıcılık yoluyla tatillerini bedavaya getirmenin yolunu bulmak için hergün yeni bir yöntem geliştiriyor. Bir ara zehirlendim diyerek yapılan dolandırıcılık şimdi de ‘Mail order’ ile yapılan ödeme kullanılarak yapılıyor.
Son dönemde artan ‘Mail order’ dolandırıcılık şöyle işliyor:
Otellere rezervasyon yapılırken ödeme 'Mail Order' ile yapılıyor. Mail order tatil sahtekarları otele gelip tatillerin yapıp ülkelerine döndükten 3-4 sonra bankalarından gelen ödeme emrine o harcamayı yağmadıklarını beyan ederek ödemeyi yapmıyor. Banka da işletmeye dönün bu kişinin itirazını bildirip o otelde kaldığını belgelemesini istiyor. Oteller otele giriş ve kayıt işlemlerine ilişkin kamera kayıtlarını bir tuttuğu için o kişinin otelde kaldığını kanıtlayamıyor. Bu işi organize biçimde yapanlar da otellerin kayıtlarının silindiğini bildiği için 3-4 sonra bu girişimde bulunuyor.

Organize işler

Tatili bedavaya getir olarak içlerinde bazı avukatların da olduğu sistemi kuranlar otele ödemenin kartıyla değil ‘Mail order’ ile yapılmasını sağlıyor. Bankalardan ödeme talimatı bu harcamanın kendilerine ait olmadığını söyleyerek 'Mail Order yöntemiyle yapılan harcama şifreyle tanımlanan harcama değildir' gerekçesiyle itiraz ediyor. Bankalar da firmaya o kişinin otelde kaldığını kanıtlamasını istiyor. Oteller kamera kayıtları ile bunu kanıtlayamayınca banka başvurana parasını iade edip dönüp otelciden alıyor.

Sanal pos kabusu

Tatili bedavaya getirme sahtekarlığı’de içinde bazı avukatların da içinde olduğu organize bir sektör haline gelmiş. 

Bedava tatil sahtekarlığı daha önce ‘Otelde zehirlendim’ diyerek yapılıyordu. Bu öyle bir hal aldı Türkiye ve’deki tur operatörleri işbirliği yaparak harekete geçti.’de yargıya taşınan sahtekarlık olaylarından yargılanıp ceza alanlar oldu.

‘Tatilini bedavaya getir’ci tatil sahtekarlığı şimdi ‘Mail order’ üzerinden yapılıyor.

DHA’dan Ahmet Acar, ‘Otelcilerin sanal pos kabusu’ başlıklı konuyla ilgili haberde şöyle diyor

Kaş'ta otel işletmecisi İrfan Çolakoğlu, bu sezon 4 müşterisinin bu şekilde kendilerini zarara uğrattığını söyledi. Bazı müşterilerin en güzel odalarda kaldığını ve ödemeyi 'Mail Order' yöntemiyle yaptığını aktaran Çolakoğlu, şunları söyledi: 

Şifre olmayınca

“Ülkelerine döndükten sonra “Ben o otelde kalmadım, bu harcamayı yapmadım' gerekçesiyle itiraz ediyorlar. Halbuki bizde kaldıklarına ilişkin İlçe Emniyet Müdürlüğü ne bildirim kaydı, pasaport fotokopisi ve harcama yapıldığına dair kestiğimiz fatura var. Biz otelimizdeki kamera görüntülerini 1 elimizde tutabiliyoruz. Onlar bunu bildikleri için, döndükten 2-3 sonra itiraz ediyorlar. 

Bankayla banka kartı anlaşmamız var. Ancak bankalar, kart pos makinesinden geçmediği için 'Mail Order yöntemiyle yapılan harcama. şifreyle tanımlanan harcama değildir' gerekçesiyle itiraz halinde parayı müşteriye iade ediyor. Biz tüm evrakları gönderiyoruz, ancak banka yine kart pos makinesinden geçirilmediğini için Siz harcamayı ispatlasanız bile müşteriye geri ödenir' diyor." 

Kaş Kalkan Patara Otelciler Birliği Başkanı Burak Çorumluoğlu, Özellikle-Rusya savaşından sonra ödeme enstrümanlarının azalmasıyla yeni yöntemler oluştuğunu belirterek "Bunlardan en önemlisi Mail Order’la tahsilat yöntemi. Burada maalesef istenmeyen durumlar, sahtekârlıklar ortaya çıktı. Bu küçük işletmecileri etkiler hale geldi. Rakamlar büyümeye başladı."