• 07 Ekim 2022 21:04
  • 0
  • 5 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

TGA’da bakan yönetimden çıkıyor, katkı payı düşürülüyor. Başka neler değişiyor.

Bu haberi dinleyin
07 Ekim 2022 TGA’da bakan yönetimden çıkıyor, katkı payı düşürülüyor. Başka neler değişiyor.

Kurulduğundan beri her gün bir yönüyle tartışılan tartışıla Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) yasasında önemli değişikliklere gidiliyor.

AKP milletvekillerinin ekonomi ile ilgili çeşitli konulara ilişkin hazırladığı yasa değişikliklerinden oluşturulan yasa taslakları arasında TGA ile ilgili bölümler var.

Yasa taslağında yer alan en önemli maddelerden biri şu anda kurumun başında olan Kültür veı yönetimdenrılıyor.

Önerilen yasada taslağında işletmelerinin ödediği TGA payının düşürülmesi de var.

TBMM’ye sunulan yasa taslağına göre, otellerden ve deniz tesislerinden ciro üzerinden alınan TGA payı binde 7,5’ten binde 5’e, seyahatlerinden ve hava yolu şirketlerinden alınan pay da on binde 7,5’ten on binde 5’e düşürüldü.

Taslağa göre Kültür veı TGA’nın yönetiminden çıkıyor, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerindeki otellerin üye sayısı artıyor. Buna göre, Marmara ve Akdeniz bölgelerindeki otellerin üye sayıları 3’er üyeye, Ege Bölgesindeki otellerin üye sayısı da 2’ye çıkarılıyor. Diğer bölgelerle seyahatleri ise birer üyeyle devam ediyor. Yeni dönemdelıktan belgeli yeme-içme tesisleri de TGA yönetiminde bir üye ile temsil edilecek.

Torba yasada TGA ile ilgili bölüm şöyle

MADDE 35-11/07/2019 tarihli ve 7183 sayılı Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansının karar alma organı olan Yönetim Kurulu başkanının Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Yardımcısı olarak belirlenmesi düzenlenmiştir. 

Aynı maddenin dördüncü fıkrasında ise İcra Kurulu belirleme yetkisi Yardımcısına verilmiştir. 

Ayrıca ülkemizde kamu-özel sektör iş birliği ile yönetilen ve ağırlıklı olarak seçimle işbaşına gelen özel sektör temsilcilerinden oluşan Yönetim Kurulununlık işletmesi belgeli bileşik tesisler ve konaklama tesislerinin bulundukları bölgelerdeki sayıları dikkate alınarak Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgelerinin temsilci sayıları artırılmıştır. 

Ayrıca payı alınanlıktan işletme belgeli yeme içme ve eğlence tesisleri ile denizi tesislerinin temsilini sağlamak üzere ülke çapında seçimle üç yıl süreyle belirlenecek bir üye ile temsil edilmesine ilişkin hüküm getirilmiştir. Söz konusu değişiklik ile Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulunda seçim ile işbaşına gelen özel sektör temsilci sayısı artırılmış ve Yönetim Kurulunda işletmelerin belge türü bakımından temsili sağlanmıştır.

MADDE 36- Kanunun 6’ncı maddesinde yapılan değişikliklerle; Payı ile ilgili olarak 1/1/2024 tarihinden geçerli olmak üzere payı oranları yeniden düzenlenmiş, söz konusu maddeyle tanıtım faaliyetlerinin artmasına bağlı olarak ülkemize gelen ziyaretçi sayısı ile gelirindeki artış ve buna bağlı olarak gün geçtikçe büyüyen sektörünün payı alınmasına esas cirolarında meydana gelecek büyüme ile bir arada düşünüldüğünde, payı alınan işletmelerin payı oranları azaltılmıştır.lık işletme belgeli denizi araçlarından payı alınmasına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır. Buna bağlı olarak yapılan değerlendirmeler neticesinde, alanında etkinlikleri ve elde edilen gelirleri bakımından payı alınan mükellefler ile bu mükelleflerden alınan pay oranlarının yeniden düzenlenmesi gerekmiştir.rıca yinenı maddeylelıktan işletme belgeli denizi araçlarından payı alınmasına son verilmiştir.

MADDE 35-11/7/2019 tarihli ve 7183 sayılı Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde, dördüncü fıkrasında yer alan "Bakan tarafından" ibaresi "Bakan Yardımcısı tarafından" şeklinde değiştirilmiştir.

"(3) Ajansın karar organı Yönetim Kuruludur. Yönetim Kurulu; Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Yardımcısının başkanlığında, Tanıtma Genel Müdürü, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı ve terminal işletmelerini temsilen en yüksek cirosu olan ilk iki işletme arasından her üç yılda bir sırayla görevlendirecekleri bir kişi,lıktan işletmesi belgeli bileşik tesisler ile konaklama tesislerinin bulundukları coğrafi bölge bazında temsilini sağlamak üzere 

Marmara ve Akdeniz Bölgelerinden üçer üye, 

Ege Bölgesinden iki üye, 

Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden birer üye 

olacak şekilde her belge bir oy yerine geçmek suretiyle kendi aralarında yapılacak seçim sonucunda üç yıl süreyle Yönetim Kurulunda görevlendirecekleri on iki kişi, seyahat acentası işletme belgesi sahiplerinin ilgili mevzuatı uyarınca kendi aralarında yapacakları seçimle belirlenecek bir kişi velıktan işletme belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri ile denizi tesislerinin temsilini sağlamak üzere ülke çapında yapılacak seçimle üç yıl süreyle belirlenecek bir kişi olmak üzere toplam on sekiz üyeden oluşur.

Bakanlıktan işletmesi belgeli tesislerin temsilcilerinin seçimlerine ilişkin işlemler Ajans tarafından yürütülür."

MADDE 36-7183 sayılı Kanunun 6’ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve

(d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden binde beş,

b)lıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesislerinden binde beş,

c) Denizi tesislerinden binde beş,

ç) Seyahatlerinden (münferit uçak bileti satışları hariç) on binde beş,

d)işletmelerinden (ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) on binde beş,"