• 11 Nisan 2022 00:41
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

THY’nin tur operatörlerine blok koltuk konusu için Amerika ile görüşülüyor

Bu haberi dinleyin
11 Nisan 2022 THY’nin tur operatörlerine blok koltuk konusu için Amerika ile görüşülüyor

Rusya’ya uygulanan yaptırımlar uçakları uçuş yapamadığı için zor durumda kalan’daki üç Türk kökenli tur operatörlerinin soruna çözüm arayışları kapsamında gündeme gelen’den blok koltuk alımı henüz gerçekleşmedi.

Coral, Pegas ve Anex’e 400’er bin olmak üzere, diğer bölgeler ile birlikte toplam 1.5 milyon blok koltuk tahsis edilmesi konusunda anlaşmanın imzalandığına ilişkin çıkan haberler doğru değil. Zira anlaşma henüz imzalanmış değil.

THY istiyor ama…

Konuyla ilgili olarak tur operatörleri ve yetkilileri fiyat, uçak tipleri, günleri, sayıları konusunda görüşmeleri devam ediyor.

Anlaşma olursa bu operasyonu yaptırımlara takılmayacak olan kendisine ait 70 uçak ile yapacak. 

Amerika devreye girdi 

Bu konudalığı, OFAC, (ABD Hazinelığı'na bağlı Dış Kaynaklı Varlıkları/hesapları Denetleme Ofisi/Office of Foreign Assets Control ), ABD Dışişleri ve Ticaretlığı ile görüşmeler yürütülüyor.

Son günlerde Amerika’dan Türkiye’ye yönelik açıklamalar ve yapılan ziyaret ve görüşmelerde bu konu da yer alıyor.

"THY: Ambargoyu delmeden getirebilir miyiz?"

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat da “ABD Dışişlerilığı ve Ticaretlığı ile de sürekli görüşüyoruz. Birkaçlık birlikte çalışarak ambargoyu delmeden bu turistleri biz getirebilir miyiz, konusu üzerinde çalışıyoruz. ABD ile OFAC ile sürekli kontrol ediyoruz” diyor.

Halkbank anımsatması 

Amerikan basınında yaptırım konusunda Türkiye’ye  ‘Uyarı’lar içeren değerlendirmeler yapılıyor. Değerlendirmelerde, ABD’nin İran’a ambargosu konusunda Türkiye’nin Halkbank üzerinden yürüttüğü çalışma ile ambargoyu deldiği iddiasıyla hâlâ devam eden Halkbank davası anımsatılıyor.

Rusya’nın alternatifleri

Öte yandan soruna çözüm olarak da yaptırımları aşma arayışı kapsamında yurtdışı uçuşlarını leasing olmayan, kendisine ait milli uçaklarla yapma projesi geliştirdi.

Ancak burada da devreye sokulacak uçakların küçük ve az sayıda olması yanında gerekli yer hizmeti konusunda alt yapının yetersiz kalacağı sorunu olduğu belirtiliyor.

Bu arada Hürriyet Gazetesi eski yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök kendi sosyal medyası ‘Tansu’ya Mektuplar’da’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov ile yaptığı görüşmeyi aktarırken başkonsolosun 3 hafta öncedınlık Gazetesi’ne verdiği mülakatta’ya uygulanan yaptırımlara alternatif yollar bulmaya çalıştıklarını ve bu konuda Türkiye ile “Ön görüşmelerin başladığını” söylediğini aktardı.