• 15 Ekim 2022 02:12
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Torba yasanın 25 maddesi geçti. TGA’nın yapısı ve katkı payları değişti

Bu haberi dinleyin
15 Ekim 2022 Torba yasanın 25 maddesi geçti. TGA’nın yapısı ve katkı payları değişti

Yürütme ve yürürlülük dahil 48 maddeden oluşan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından 25 madde görüşüldü.

Kabul edilen maddelere göre,i Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Kültür velığı tarafından yapılan ücretsiz girişli günübirlik tesisler, münhasıranlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü veya iştiraki şirketler tarafından işletilebilecek, üçüncü kişilere devredilemeyecek ve işlettirilemeyecek.

Bakan TGA yönetiminden çıkıyor

Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) karar alma organı olan Yönetim Kurulu Başkanı, Tanıtma Genel Müdürlüğü'nden sorumlu Kültür ve Yardımcısı olacak. Kamu-özel sektör iş birliği ile yönetilen ve ağırlıklı olarak seçimle işbaşına gelen özel sektör temsilcilerinden oluşan Yönetim Kurulu'nunlık işletmesi belgeli bileşik tesisler ve konaklama tesislerinin bulundukları bölgelerdeki sayıları dikkate alınarak Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin temsilci sayıları artırılıyor. işletme belgeli yeme içme ve eğlence tesisleri ile denizi tesisleri de ülke çapında seçimle 3 yıl süreyle belirlenecek bir üyeyle temsil edilecek.

Katkı payları düşürüldü

Kabul edilen maddelere görerıca payı alınan işletmelerin payı oranları azaltılırken payı, bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden,lıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesislerinden ve denizi tesislerinden binde 7,5 yerine binde 5; seyahat acentaları ve hava yolu işletmelerinden on binde 7,5 yerine on binde 5 oranında alınacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Deniz araçları katkıdan muaf

Kültür velığından işletme belgeli denizi araçlarından payı alınmasına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılıyor. Ancak bu araçlardan 31 Aralık 2022 tarihine kadar payı alınacak.

TGA seçimleri

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Ajans Yönetim Kurulu üye seçimlerinin yapılmasına 30 günden az süre kalması halinde seçimler ikia kadar ertelenecek. Seçime ilişkin usul ve esaslar, Kültür velığınca belirlenecek.