• 13 Mart 2024 08:17
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

TUI, yapay zekanın çalışanlar aleyhine kullanılmayacağını taahhüt etti

Bu haberi dinleyin
13 Mart 2024 TUI, yapay zekanın çalışanlar aleyhine kullanılmayacağını taahhüt etti

Yapay zekanın (AI) kullanımı ve iş dünyasına etkisi her alanda olduğu gibi seyahat endüstrisinde de tartışılıyor. Yapay zekanın yaşamı kolaylaştıracağı, sıkıcı rutin görevler yerine anlamlı, yaratıcı faaliyetler yürütmeyi sağlayacağına ilişkin değerlendirmeler yapılırken yoksa yapay zekayı kullanarak çalışanların gereksiz hale mi geleceğine ilişkin değerlendirmeler de yapılıyor.

Konuyla ilgili olarak ilk düzenleme seyahat endüstrisinin Avrupa’daki en büyük grubu TUI’den geldi.

TUI yapay zekanın çalışanlar aleyhine kullanılmayacağına ilişkin anlaşma imzaladı.

Yapay Zeka Komitesi kurulacak

TUI’den yapılan açıklamada, çalışanlar ile kapsamlı ve düzenli bilgilendirme ve yeni yapay zeka uygulamalarının tanıtılmasına çalışan temsilcilerinin dahil edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilerek gelecekte, şirket ve çalışanlardan temsilcilerden oluşan eşit sayıdaki bir yapay zeka (AI) Danışma Komitesi oluşturulacağı, komitenin teknik gelişmelerin yanı sıra ilgili etik konulara bakacağı,rıca, özellikle yazılım ergonomisi ve olası psikolojik stres açısından sağlığın korunmasına da dikkat edileceği belirtiliyor.

TUI’nin Çalışma Konseyi ile imzaladığı ortak belgenin odak noktasının yapay zekanın potansiyeli ve bunun çalışanlar üzerindeki etkilerine ilişkin düzenlemeler içeriyor. 

Anlaşmada ilk kez yapay zekanın tanıtılması ve uygulanmasına yönelik yönergeler oluşturduğu, amacın "şirketlerin ve çalışanların eşit şekilde yararlandığı yapay zeka teknolojilerine yönelik açık, fırsat odaklı yaklaşıma örnek oluşturacağı belirtiliyor.

Yapay zeka korkusuzca tasarlanmalı

Konuyla ilgili bilgi veren grubun İnsan Kaynakları Müdürü Sybille Reiß, TUI'nin kendi sistemlerinde ve günlük iş akışında yapay zekayı kapsamlı bir şekilde kullanacağını, çalışanların teknolojik yeniliklereak uydurabilmesinin önemli olduğunu belirterek yapay zekanın işlerin yerine geçmediğini, bunun yerine belirli görevlerin yerini aldığını söyledi. Sybille Reiß,"Bu nedenle çalışanlarımızı daha yüksek değerli görevler için yetkinleştirmeye odaklanıyoruz. Bu anlaşma yapay zekanın açıkça ve korkusuzca tasarlanması gerektiğini garanti ediyor” dedi.

Çalışanlar aleyhine olmayacak

Grubun çalışma konseyi başkanı Frank Jakobi de TUI için yapay zeka potansiyelinin sorumlu ve fırsat odaklı kullanılacağını belirterek “TUI'deki istihdam ve çalışma koşulları, yapay zekanın tanıtılması ve kullanılması sonucunda kötüleşmeyecek. Yapay zeka,rımcılığın olmadığı, çeşitliliğe sahip, adil bir çalışma dünyasına katkıda bulunmalı. Şu her zaman geçerlidir: Nihai kararı kişi verir. Bu, başvuru ve işe alımdan kişisel kariyer planlamasına, yeterlilik seçeneklerine, gelişim fırsatlarına ve maaş gelişimlerine kadar çalışanları ve başvuru sahiplerini etkileyen tüm süreçler için geçerlidir” dedi.

TUI, İş Konseyi ile yaptığı anlaşmada yapay zeka teknolojilerine "şirketlerin ve çalışanların eşit şekilde yararlandığı" "açık, fırsat odaklı bir yaklaşım" geliştirmeyi taahhüt ediyor.

Anahtar olarak yeterlilik

TUI'ye göre belgenin odak noktalarından biri, çalışanların yapay zeka ile karakterize edilen bir çalışma dünyasına uygun hale getirilmesi için nitelikleridir. Özellikle üretken yapay zekaya dayalı uygulamalar verimlilik ve üretkenlikte artışlara yol açmalıdır. Kapsamlı ileri eğitim teklifleriyle TUI, çalışanların potansiyellerini erken bir aşamada ele almalarına ve bunu kendi çalışma alanlarında test edip tanıtmalarına olanak tanıyacak. “Üretken Yapay Zeka” konulu ilk iki e-öğrenme kursunun tanıtımının da gösterdiği gibi, bu tür tekliflere halihazırda ilgi var. Şirket, üç hafta içinde yaklaşık 7.000 çalışanın bu bilgilere eriştiğini söyledi.