• 08 Nisan 2021
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

TUI zor durumda, ama en büyük hissedarı Mordaşov yükseliyor

Bu haberi dinleyin
08 Nisan 2021 TUI zor durumda, ama en büyük hissedarı Mordaşov yükseliyor

 

Avrupa seyahat endüstrisinin en büyük grubu TUI’deki yüzde 30 payı ile en büyük hissedarı olan Rus oligark(*) Alexey Mordaşov Forbes’in milyarderler listesinde 74. sıradan 51. sıraya yükseldi.

Forbes Dergisi’nin bu yıl 35’nci kez yayımladığı geleneksel milyarderler listesinin 51.sırasında yer alan Mordaşov’un serveti 29.1 milyar dolar.

Milyarderler listesinde Türkiye'den 26 kişi var

Forbes'in Milyarderler Listesi'ne göre, salgın sürecinde milyarderlerin sayısı 660 kişi artarak 2.755'e yükseldi.

COVID-19 salgınına rağmen milyarder sayısı rekor seviyeye ulaşırken, Milyarderler Listesi'ne bu yıl 493 yeni isim girdi.

Dünyanın en zenginlerinin toplam serveti ise bu yıl 5 trilyon dolarlık artışla 13,1 trilyon dolara ulaştı.

Amazon’un sahibi 4 yıldır ilk sırada

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 177 milyar dolarlık servetiyle 4'üncü kez dünyanın en zengin insanı oldu. Bezos'un serveti Amazon hisselerinin artmasının sonucu geçen yıla kıyasla 64 milyar dolar arttı.

Geçen yılki listede 31'inci sırada yer alan Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk ise 151 milyar dolarlık servetiyle listede 2'nci sıraya yükseldi. Musk, Tesla hisselerindeki yüzde 705'lik yükselişle son bir yılda servetini 126,4 milyar dolar artırdı.

Listenin 3'üncü sırasında ise 150 milyar dolarlık servetiyle Louis Vuitton, Christian Dior ve Sephora gibi markaların sahibi Fransız iş insanı Bernard Arnault yer aldı.

Dünyanın en zengin kadını ise 73,6 milyar dolarlık servetiyle kozmetik devi L’Oréal'ın varisi Fransız Francoise Bettencourt Meyers oldu.

ABD, 724 milyarderle dünyada en çok milyardere sahip ülke olmaya devam etti. ABD'yi 698 milyarderle Çin ve 140 milyarderle Hindistan izledi.

Milyarderler listesine Türkiye’den girenler

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, 6,3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin ismi olurken, dünyanın 421'inci en zengin insanı oldu.

Ülker'i 4.4 milyar dolarlık servetiyle Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak takip etti.

3 milyar dolarlık servetiyle Doğuş Holding Yönetim kurulu Başkanı Ferit Şahenk sıralamada 3'üncü oldu.

Türk milyarderlerin toplam serveti 53,2 milyar dolar olarak hesaplandı.

(*) Oligarşik düzendeki yöneticilere Oligark deniyor. 1990’ların başında Sovyetler Birliği’nin dağılması sırasında kamu olanaklarını özelleştirme vb yöntemlerle ele geçirip zengin olanlara Rus Oligarklar. Rusya’da  Oligarkların önemli bir bölümü servetlerini, dönemin devlet başkanı Boris Yeltsin döneminde oluşturdu.

 

Dünyanın ençok servete sahip  ilk 10 milyarder

Milyarder

Serveti 

(Milyar Dolar)

Faaliyet alanı

/firması

1.  Jeff Bezos 177

Amazon

2.  Elon Musk 151

Tesla, SpaceX

3.  Bernard Arnault ve ailesi 150

LVMH

4.  Bill Gates 124

Microsoft

5.  Mark Zuckerberg 97

Facebook

6.  Warren Buffett 96

Berkshire Hathaway

7.  Larry Ellison 93

yazılım

8.  Larry Page 91,5

Google

9.  Sergey Brin 89

Google

10. Mukesh Ambani 84,5

Çeşitli