• 19 Nisan 2024 09:09
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

TUREB “ Bu yasa rehberlik mesleğini bitirir” Anayasa’ya götüreceğiz

Bu haberi dinleyin
19 Nisan 2024 TUREB “ Bu yasa rehberlik mesleğini bitirir” Anayasa’ya götüreceğiz

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Hakan Eğinlioğlu rehberler yasasında yapılan değişiklik ile otobüslerde rehpber bulundurma ile ilgili 11. maddenin çıkartılmasının tek başına yetersiz olduğunu, yasanın bu haliyle rehberlik mesleğini bitireceğini söyledi.

'AYM'ye taşıyacağız”

Yasanın tüm maddelerinin turist rehberliği mesleğinekırı olduğunu belirten Eğinlioğlu, " 54. sırada olan rehberlik yasa taslağını öne aldılar. Apar topar tekrar bayramdan sonra gündeme getirdiler. Bu yasa taslağında 13-14 madde vardı ve hepsi meleğimize zarar veriyor. Sanat tarihçilerinin ve arkeologların rehber yapılması, Türkçe rehber uygulaması, Uzak Doğu dillerini bilen rehberlere uygulanan kolaylık" gibi bu ve Anayasayakırı diğer maddeleri muhalefet partileri ile Anayasa Mahkemesine vereceğiz" dedi.

Aydınlık Gazetesi’nden Gökhan Büyük’e konuşan Eğinlioğlu şunları söyledi:

11. maddenin çıkarılması yetmez

Eğinlioğlu, "Özellikle 11. madde mesleği bitiriyordu. Rehberlerin tur otobüslerinde bulunma zorunluluğunun kaldırılması demek, rehberleri hem yerli hem yabancı turlarda otobüsten indirmek, sadece ören yeri ve müzelere almak, onun dışındaki seyahatler esnasında rehber bulundurmamak anlamına geliyordu. Maddenin niyeti rehberleri ucuza çalışmaya mahkum etmek ve haklarından kısıtlamalara gitmekti. Rehberler yıl içerisinde baktığınızda 360 gün ya da 300 gün çalışamıyorlar. 160 gün, bilemediğiniz en iyi rehber yılda 200 gün çalışır. Yani kazandığınız 200 günlük parayla yıl içerisinde geçirmek zorundasınız. Şimdi siz rehberlerin günlük çalışma imkanını da elinden alırsanız, sadece ören yerleri ve müzelerde çalıştırmaya kalkarsanız, rehber daha düşük ücretlerle çalışmış olacak. Bununu ve rehberlerin otobüsten indirilmesinin güvenlik açısından da tehlikeli olduğunu anlattık. Sonunda 11. maddeyi çıkartmayı başardık" şeklinde konuştu. 

'Taban yevmiye sorunu

"Daha önce bir taban yevmiyemiz vardı. Taban yevmiyenin altında çalışmak yasaktı. O taban yevmiye adını kaldırıp,lık tarafından belirlenen yevmiye dediler.lık tarafından belirlenen yevmiye olunca, bunun üstünü isteme hakkını kaybetmiş oluyorsunuz. Yani sizi belli bir paraya mahkum ediyorlar. 

Türkçe rehber

Türkçe rehber diye bir kavram çıkardılar. Bu Türkçe rehberin kastı şu, dil bilme zorunluluğunu kaldırdılar rehberlikten. Düşünebiliyor musunuz? Bakın bizdeyiz. Dil bilme zorunluluğunun kaldırılması gibi bir madde kabul edildi. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir rehber sadece kendi diliyle rehberlik yapmaz dedik. Sebebi şu, Türkçe çalışan gruplarda, yerli gruplarda daha ucuza rehber çalıştırmak. Çünkü Türkçe rehbere yüzde 30 daha az ücret ödeneceği yasa da var. Bunun dışında Çince ve Uzak Doğu dillerinde kolaylık sağlama maddesi var. Çince ve Uzak Doğu dillerine çok daha rahat rehber olma imkanını vermek Anayasanın eşitlik ilkesinekırı. Türkiyeinin gelişmesini beklemek hayalden öte bir şey değil."