• 03 Nisan 2022 21:05
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizm Bakanlığı, İstanbul’a açtığı savaşı Sultanahmet yasağı ile sürdürüyor

Bu haberi dinleyin
03 Nisan 2022 Turizm Bakanlığı, İstanbul’a açtığı savaşı Sultanahmet yasağı ile sürdürüyor

AKP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçimlerini yitirmesinin üzerinden üç yıl geçti ama kendisi için hezimet olarak gördüğü sonucu hâlâ kabullenemedi. Bunun için de İstanbul’da yaşayanları cezalandıran uygulama ve kararlarına hergün bir yenisini daha ekliyor.

Bakanlığın AKP’li olmadığı için İBB yönetimini zora sokacağım diye aldığı İstanbul halkına cezalandıran kararlarına Sultanahmet’te iftar yemeği verilmesini yasaklayarak sürdürüyor.

Buna ilişkin kararın gerekçesi de kendisi kadar tuhaf: “Anıt eserlerin görünürlüğünü olumsuz etkileyecek”

İBB AKP’de iken kurulan Ramazan çadırları kurulmuyor muydu, Sultanahmet tarihi bölge değil miydi, Ramazan etkinlikleri anıt eserlerin görüntüsünü olumsuz etkilemiyor muydu?

Bakanlığın İBB yönetimini zora düşürüp sıkıştıracağım diye başlattığı savaş şehrin simgesi olmuş eserlerin belediyeden alınmasıyla başladı.

Bu süreç Galata Kulesi’nin mülkiyetinin bir vakfa ait olduğu, benzer biçimde Taksim gezi parkını adı sanı bilinmeyen bir vakfın olduğu ile başlayıp benzer yöntem ve gerekçeyle Kız Kulesi’nin belediyeden alınmasına kadar uzanmıştı Bunlara bir de yine mülkiyetinin vakfa ait olduğu keşfedilen Sultanahmet’teki Yerebatan Sarnıcı eklendi.

Bakanlık şehir ile özdeşleşmiş kültür varlıklarını eski tanımıyla ‘Şehr emini’nden yani şehrin emanet edildiği kurum olarak belediyeden alırken, AKP İBB meclisinde çoğunlukta olma durumunu; kent halkını cezalandırmada kullanıyor. Halka ucuz ekmek satan ekmek büfesi açılışı engelleniyor. İETT ve İSKİ ile ilgili teklifleri reddedilirken yeni taksi plakası isteği de 13. kez reddedildi.