• 29 Mart 2024 07:18
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Türkiye, Akdeniz’de turizmini en çok geliştiren ülke

Bu haberi dinleyin
29 Mart 2024 Türkiye, Akdeniz’de turizmini en çok geliştiren ülke

Kartlı ödeme sistemlerinden Visa’nın Avrupa’nın Akdeniz’e kıyı ülkelerinde seyahat eden yabancı turistlerin kart kullanımı trendlerine ilişkin içgörüler sağlayan Visa Akdeniz Analizi’nin 2023 yılı sonuçları açıklandı.

Analiz sonuçlarına göre 2023 yılında Türkiye’de alanında gerek ziyaretçi sayısı gerek yabancı kart kullanımında yüksek çift haneli büyüme kaydedildi ve tüm zamanların rekoru kırıldı. 

Son bir yıla bakıldığında ise Türkiye’de 2023 yılında kartlı ziyaretçi sayısı 2022’ye göre yüzde 20’ye yakın, turistlerin kartlarıyla yaptığı harcamalar döviz bazlı yüzde 16’dan fazla arttı. 

Analiz sonuçlarına göre son 5 yılda ortalama yabancı kart harcamaları Akdeniz Havzasında yaklaşık 2 katına çıkarkennı dönemde Türkiye 2018 seviyesinin 3 katına yakın büyüklüğe ulaştı.

Araştırmada öne çıkan başlıklar

Turistlerin Türkiye’de yaptıkları harcamalarda yüzde 40’a yaklaşan perakende alışverişler önde geliyor. Türkiye bu yönüyle konaklama ve yeme içmenin ön planda olduğu diğer Akdeniz ülkelerine görerışıyor.

Sağlıki

2023’te sağlıki Akdeniz havzasında harcamalarının ortalama yüzde 2’sini oluştururken, bu rakam Türkiye’de turist harcamalarının yüzde 6’sına denk geliyor. Rakamlar Türkiye’nin bu alanda stratejik bir rekabet gücü elde ettiğine işaret ediyor.

Her 5 turistten biri tekrar geliyor

Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, “Visa Akdeniz Analizi’nin bulgularından biri 2022 yılında Türkiye’yi ziyaret eden her 5 turistten birinin 2023’te yine Türkiye’yi tercih etmiş olmasıdır. Bu sonuç, Türkiye’nin açısından desteklenmeye değer stratejik bir alana işaret ediyor” dedi.

Visa Güney Avrupa Danışmanlık ve Analitik Başkanı Sertan Şener de, “Akdeniz havzasındade kart harcamalarının son 5 yılda en çok arttığı ülke Türkiye oldu” diye konuştu.